Dnevne novosti

Ministar G. Marić pozvao lokalne jedinice da obnove zahtjeve za korištenje državne imovine

22.11.2017 07:20 SLAVONSKI BROD, 21. studenoga 2017. (Hina), Na trećoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministar državne imovine Goran Marić pozvao je jedinice lokalne samouprave da obnove svoje zahtjeve za korištenje državne imovine jer je dio nerješenih zahtjeva zaprimljenih u proteklih 25 godina zagubljen.
Ministarstvo državne imovine trenutno ima evidentirano više od tisuću zahtjeva jedinica lokalne samouprave vezano za pravo raspolaganja državnom imovinom (kupovina, dodjela...).Ministar je podsjetio kako država u svom vlasništvu ima 6055 stanova, 3687 poslovnih prostora i 3022 garaže. Od toga se čak 1185 stanova, 211 poslovnih prostora i 1971 garaža koristi bespravno, dodao je.

Ističući kako je svaki poduzetnički korak bitan, kada se radi o otvaranju i jednog radnog mjesta ministar Marić podsjetio je kako je neučinkovito raspolaganje državnom imovinom u proteklih 25 godina kočilo njen gospodarski potencijal. Jedna od prepreka ka učinkovitijem korištenju državne imovine je nedostatak tržišne procjene, te neishođeni energetski certifikati.

Kao pozitivne pomake u korištenju državne imovine ministar Marić istaknuo je prodaju stanova u državnom vlasništvu, a koja je u 2017. godini po prvi put obavljena kroz javne natječaje. Prihod države po ovoj osnovi do sada je 6,6 milijuna kuna. Uz nove prihode od državne imovine resorno ministarstvo bilježi i nove obaveze koje će biti financijski teret.

"Odlukom Ustavnog suda iz rujna 2017. godine utvrđena je obaveza plaćanja komunalne naknade i za nekretnine u državnom vlasništvu", rekao je. Predviđeno je izdvajanje značajnih sredstava za podmirenje naknada za komunalne usluge, rekao je ministar Marić. Kao model za rješavanje dugova po osnovi komunalne naknade ministar je najavio da će buduća darivanja državne imovine jedinicama lokalne samouprave biti uz odredbu da se jedinica lokalne samouprave odriče potraživanja u visini tržišne vrijednosti darovane nekretnine.

Govoreći o mjerama koje Vlada poduzima s ciljem poboljšanja gospodarske situacije u Hrvatskoj državnu imovinu danas je spomenula i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Prema njenim riječima Vlada kao potporu poduzetnicima planira mogućnost davanja u zakup državne imovine na način da se poduzetnik oslobodi plaćanja zakupnine na period do 10 godina uz uvjet da u nju uloži sredstva za obnovu.

Prema podacima ministarstva državne imovine Hrvatska u svom vlasništvu ima i 3477 građevinskih zemljišta ukupne ovršine 429 milijuna kvadratnih kilometara. U državnom portfelju su i 332 vojne nekretnine koje nisu komercijalizirane. Prosječna veličina ovih nekretnina je 151.000 metara kvadratnih. Ministarstvo državne imovine ove prostore neće komercijalizirati u cijelosti jer su njihovi pojedini dijelovi obuhvaćeni zahtjevima za povrat imovine.