Dnevne novosti

Završio EU projekt "Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima"

09.11.2017 07:15 ZAGREB, 8. studenoga 2017. (Hina), Završio je dvogodišnji EU projekt "Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima" kojemu je bila svrha potaknuti na dugotrajna partnerstva i suradnje, primarno na razini civilnoga i javnog sektora, kako bi se osigurala učinkovita, sustavna i transparentna zaštita prirode i okoliša.
Projekt je financirala Europska unija, a sufinancirao Ured za udruge Vlade RH. Provodila ga je udruga Eko Pan u partnerstvu s udrugama Žmergom i Zelenom akcijom. Suradnici su bili Grad Karlovac, Karlovačka županija, Grad Kastav, Općina Lovran, Općina Matulji, Grad Opatija, Grad Samobor, riječki Pravni fakultet i opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Projekt se provodio u Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji.U dvije godine provedene su mnoge aktivnosti, od kojih je među prvima bilo istraživanje javnog mnijenja o sudjelovanju javnosti u upravljanju prirodnim resursima, koje je pokazalo da većina ispitanika smatra kako ih tijela lokalnih vlasti nedovoljno informiraju o svojem radu, istaknule su udruge u priopćenju.

Upitnikom se želio dobiti uvid u informiranost i stajališta građana o sudjelovanju javnosti/građana, transparentnosti, korupciji, privatizaciji, koncesiji i pravu na pristup informacijama. Udruge ističu kako je zanimljivo da je većina ispitanika čula za pojmove vezane uz oblike sudjelovanja javnosti (pravo na pristup informacijama, povjerenik za informiranje, javna rasprava,…), no znatno manje ih se koristilo nekim od tih alata. Istraživanje je pokazalo i kako su studenti prava i zaštite okoliša vrlo slabo upoznati s Arhuškom konvencijom kao temeljnim dokumentom kojim se omogućuje pravo sudjelovanja javnosti.

Svi ti rezultati bitno su odredili daljnje projektne aktivnosti pa je u listopadu prošle godine u Karlovcu održan dvodnevni seminar o važnosti sudjelovanja javnosti u upravljanju prirodnim resursima, a u prvoj polovici ove godine održani su seminar i radionice za studente prava, biologije, turizma i zaštite okoliša. 

Suradnja sa studentima se nastavila pa su neki od njih sudjelovali i na konferenciji "Dijalogom do transparentnog upravljanja prirodnim resursima", koja se ovog listopada održala u Opatiji.U sklopu projekta održane su i radionice o gospodarenju otpadom u Karlovcu i Opatiji te javne tribine u Zagrebu, Opatiji i Karlovcu na kojima su se mnogi građani aktivno uključili u raspravu. 

Tribina u Karlovcu bila je posvećena turizmu i karlovačkim rijekama, a s obzirom na to da je jedan od glavnih zaključaka bio kako nedostaje sustavna umreženost i suradnja među davateljima turističkih usluga i proizvoda te kontrola aktivnosti na rijekama i uz njih, udruga Eko Pan će se baviti tim problemima.

Tijekom projekta istaknuta je potreba razvijanja dijaloga među različitim sektorima, a lokalne vlasti nastoji se potaknuti na osnutak tijela u koja bi se uključili mnogi predstavnici radi zaštite prirode i okoliša na lokalnoj razini.

Projekt je poduprla i tvrtka Heineken Hrvatska, koja je sudjelovala na konferenciji u Opatiji te pomogla tiskati brošuru "Pravni alati u rješavanju problema u okolišu", koja obilježava završetak provedbe projekta i ujedno najavljuje nastavak djelovanja svih uključenih udruga u smjeru kontinuiranog poticanja javnosti na aktivno sudjelovanje u procesu donošenja odluka o upravljanju prirodnim resursima.

Brošura je u obliku jednostavnog priručnika objavljena u dvije verzije – duža verzija namijenjena je studentima prava, biologije i zaštite okoliša, a skraćena građanima i donosi temeljni uvid u pravne alate i pojmove u ostvarivanju prava sudjelovanja javnosti. Format i dizajn osmislila je karlovačka tvrtka S-tisak, a tiskana je u 2000 primjeraka i bit će podijeljena studentima, građanima i predstavnicima lokalnih vlasti. 

Digitalna verzija brošure bit će dostupna na internetskim stranicama udruga Eko Pana, Žmerga i Zelene akcije, koje se nadaju se da će mnogima biti od koristi i povećati uključenost javnosti u upravljanje prirodnim resursima, što će pozitivno utjecati na transparentnost donošenja odluka.