Dnevne novosti

Predsjedništvo SDP-a raspravlja o nacrtu novog statuta stranke

30.10.2017 07:05 ZAGREB, 28. listopada 2017. (Hina), U sjedištu SDP-a u subotu poslijepodne u tijeku je sjednica Predsjedništva stranke koje raspravlja o prijedlogu novoga statuta koji je već izazvao oprečne reakcije u stranci.
 Kratke izjave uoči sjednice novinarima su dali članovi Predsjedništva, saborski zastupnik Arsen Bauk i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Novinare je zanimalo daje li se novim prijedlogom statuta 'faraonske ovlasti' predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, a Bauk je odgovorio da "u ovom trenutku ne postoji ni jedan test koji je verificiran od bilo kojeg dijela stranke". "Tako da nemam što komentirati", dodao je. 

Na sjednici stranačkog Predsjedništva Bauk očekuje konstruktivnu raspravu. Nezadovoljnici, naime, tvrde da se novim statutom u SDP uvodi prezidencijalizam, faraonske ovlasti za predsjednika stranke, a istodobno u potpunosti razvlašćuju Predsjedništvo i Glavni odbor. 

Upitan je li mu bliska ideja iz nacrta prijedloga statuta da bi se za predsjednika stranke mogli kandidirati samo oni s minimalno osam godina članstva u SDP-u i četiri godine obnašanja neke od stranačkih funkcija, što su uvjeti i za kandidaturu za člana Predsjedništva, Bauk odgovara. "Ta ideja mi je daleka kao Neptun od Sunca". Komadina glede novog statuta kaže kako svatko o svemu ima svoje mišljenje, a smatra da se potrebno "naći gdje je najveći dio konsenzusa".  

"Što god većina usvoji bit će demokratski. Naravno da treba osigurati da svatko ima mogućnost napredovanja. Naravno da trebaju biti određeni kriteriji za to napredovanje. (…) Treba naći jednu dobru mjeru između ambicija pojedinaca i demokratizacije stranke, otvaranja stranke, stvaranja novih ljudi u stranci", rekao je te ocijenio da će, nakon rasprave, sve to skupa "na jedan dobar način biti učinjeno". 

Ne slaže se da novi prijedlog daje faraonske ovlasti predsjedniku SDP-a. "Tema ovog statuta je zapravo veća decentralizacija, demokratizacija stranke, spuštanje stranke prema narod, običnom članstvu i da iz njega izvire vrh stranke, znači odozdo prema gore a ne odozgo prema dolje, Treba se naći tu negdje, u jednoj zlatnoj sredini", zaključio je. Nacrt prijedloga novog statuta izradila je radna skupina na čelu s predsjednikom Glavnog odbora Erikom Fabijanićem.