Dnevne novosti

Vlasnici nelegalnih objekata na Žnjanu i dalje uklanjaju svoje građevine

26.10.2017 07:05 SPLIT, 25. listopada 2017. (Hina), Vlasnici 31 objekta na splitskoj plaži Žnjan i u srijedu pod budnim okom inspektora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uklanjaju svoje nelegalne građevine, a nadzire ih i interventna policija.
Kako se može neslužbeno čuti, strojevi Ministarstva se neće uključivati u rušenje kao u utorak, iako je jutros bila napeta situacija s dva preostala objekta - barom i konobom čiji vlasnici nisu maknuli ništa.Vlasnik bara tvrdi da je njegov objekt u građevnoj zoni i da nije prešao gabarite, no usprkos tome nešto kasnije iz objekta je počeo iznositi stvari. Upravnom je sudu podnio tužbu na rješenje o uklanjanju objekta i tražit će od inspekcije da mu daju još nekoliko dana dok ne dobije odluku suda.Dio vlasnika nelegalnih objekata cijelu je situaciju okrenuo sebi u korist i na odobravanje građana koji dolaze gledati uklanjanje, pa su na otvorenom prostoru pripremili pečenu janjetinu i svinjetinu.

Kažu da žele otići sa stilom, pa su "na marendu" pozvali inspektore i policiju.Inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u utorak je nešto prije podneva građevinskim radnicima naložila da sruše betonsku prizemnicu koja se nalazi na cesti uz plažu, dok druge objekte nisu rušili zato jer su vlasnici iz nih sklanjali stvari. Dali su im trodnevni rok, do petka, do kada moraju ukloniti sve i prostor vratiti u prvobitno stanje.

Objekti na Žnjanu, koji su se našli pod udarom inspekcije, većinom su bespravno izgrađeni, dok drugi premašuju dozvoljene gabarite. Grad im je do prošle godine izdavao koncesijske dozvole za postavljanje montažnih kioska od 12 četvornih metara, no dio njih je kupovao više dozvola, pa su tako došli do velikih objekata, nerijetko i na dvije etaže.Plaža Žnjan izgrađena je 1998. godine prilikom dolaska Pape Ivana Pavla II u Split. 

Deset godina kasnije na plaži se počinju graditi prvi objekti i to traje sve do današnjih dana.Nelegalni objekti na Žnjanu danas se rasprostiru na nekoliko stotina metara, od Radoševca do Duilova. Samo tijekom lanjskog ljeta otvoreno ih je 26, a danas je tamo ukupno 31 nelegalan objekt.Dio ih je, unatoč tome što se plaža nalazi na pomorskom dobru, od modula od 12 kvadrata sagradilo čvrste objekte puno šire od dozvoljenog.