Dnevne novosti

Hrebak: Bjelovar kao prvi "tax free" grad u Hrvatskoj

19.10.2017 07:10 BJELOVAR, 18. listopada 2017. (Hina), Grad Bjelovar želi postati prvi "tax free" grad u Hrvatskoj, na način da poduzetnike koji žele investirati na području grada, bez obzira bili oni domaći ili strani, oslobodi gradskih davanja, izjavio je u srijedu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na predstavljanju programa pružanja operativne potpore investitorima.

"Svjesni smo da na ovaj način isprva ostajemo bez određenih sredstava u gradskom proračunu, ali smatramo da će se to s vremenom ispraviti zbog većeg zapošljavanja. Kad već ne možemo dovesti neke velike investicije u Bjelovar, bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba", rekao je Hrebak.   

Zamjenik gradonačelnika nadležan za gospodarstvo Igor Brajdić predstavio je mjeru neformalnog naziva "1-1-1", kojom bi gradska uprava od iduće godine svim poduzetnicima koji namjeravaju investirati unutar administrativnih granica grada davanja svela na jednu kunu. "Komunalni doprinos bit će jednu kunu, komunalna naknada bit će jednu kunu i cijena zemljišta u gradskom vlasništvu bit će jednu kunu", kazao je Brajdić. 

Okupljenih 30-tak poduzetnika pozdravilo je gradske poticajne mjere, koje bi u primjenu trebale ući početkom iduće godine, a odnose se na investicije u proizvodnoj, prerađivačkoj, poljoprivrednoj i turističkoj djelatnosti. 

"Ovdje su predstavljene konkretne mjere i na taj način vidljiv je zaokret gradske politike prema poduzetnicima, koje pozdravljamo", istaknuo je Jakov Ćorić, predsjednik bjelovarske podružnice Hrvatske gospodarske komore, ujedno direktor i suvlasnik bjelovarske tvrtke Gale.