Dnevne novosti

Rusija izrazila podršku Iranu oko nuklearnog sporazuma

16.10.2017 07:03 MOSKVA, 13. listopada 2017. (Hina/Reuters), Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je poručio svom iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu da Rusija ostaje u potpunosti predana nuklearnom sporazumu s Teheranom, priopćilo je rusko ministarstvo.

Lavrov je Zarifu telefonskim putem rekao kako je Moskva odlučna provesti sporazum u obliku u kakvom ga je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, stoji u priopćenju. Teheran je taj dogovor potpisao sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom, kako bi zajamčio isključivo civilnu namjenu iranskog nuklearnog programa. 

Zbog toga su mu ukinute sankcije, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) redovito potvrđuje da Iran poštuje svoje ugovorne obveze.No američki predsjednik Donald Trump taj je sporazum više puta nazivao lošim te je najavljivao da će ga "potrgati" jer je Iran "odmetnička država". 

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu "potvrditi" poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a, a sve upućuje da bi republikanski predsjednik ovaj put mogao ne potvrditi. Objava njegovog stava o tom sporazumu očekuje se u petak.