Dnevne novosti

Hrvatska dobila novu Strategiju prostornog razvoja

16.10.2017 07:30 ZAGREB, 13. listopada 2017. (Hina), Hrvatski sabor u petak je jednoglasno donio Strategiju prostornog razvoja Hrvatske, temeljni državni dokument za usmjerenje razvoja u prostoru.

Posljednja takva strategija donesena je prije 20 godina, a potrebu za novom nametnule su pojave i procesi utvrđeni praćenjem stanja u prostoru, cijeli niz resornih strategija, značajne promjene u međunarodnom kontekstu.Nova Strategija podloga je za izradu Državnog plana prostornog razvoja, čime će se definirati koji su to strateški projekti i time izbjeći potencijalne neusklađenosti s drugim dokumentima.

Sabor je dopunio Stečajni zakon čime se olakšava podnošenje prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka na način da se smanjuje broj potrebnih isprava, produljuju rokovi: rok za prijavljivanje tražbina, za očitovanje dužnika, rok u kojem vjerovnici mogu osporiti tražbine drugih vjerovnika, rok za izradu konačnog plana restrukturiranja itd.

Donio je Zakon o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu, izmijenio Zakon o vodi za ljudsku potrošnju.U drugo je čitanje poslao prijedoge zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Odbijeni SDP-ovi i prijedlog D. Dumbovića

Sabor je odbio dva SDP-ova prijedloga: o tržištu nafte i naftnih derivata, te o kvaliteti i logistici u zdravstvu. Istu je sudbinu doživio i prijedlog reformiste Darinka Dumbovića da se izmjeni Zakon o područjima posebne državne skrbi.

Podršku zastupnika dobila su izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima u 2014. i 2015., o obavljenoj financijskoj reviziji vatrogasnih organizacija, o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2016.

Premijer u srijedu pred Saborom

Dnevni red tekuće sjednice dopunjen je sa osam novih točaka, među njima je i prijedlog da se Goran Selanec, koji je u srijedu izabran za suca Ustavnog suda, razriješi dužnosti zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Idući tjedan, kada 'pada' prva godišnjica njegove Vlade, Saboru će Godišnje izvješće podnijeti premijer Andrej Plenković.