Dnevne novosti

Ministar Pavić: Pregovori o novom TKU za javne službe napreduju u dobroj vjeri

12.10.2017 07:25 ZAGREB, 11. listopada 2017. (Hina), Nakon pregovaračkog sastanka o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) predstavnika Vlade i sindikata javnih službi u srijedu, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić ocijenio je kako pregovori napreduju u dobrom duhu i dobroj vjeri, da kvalitetno rade, a danas su raspravili pitanja iz protokola, dogovorili način suradnje i osnivanje radne skupine za opća pitanja i prijevoz. 
Dogovorili smo i dinamiku pregovora kako bismo "ulovili" rok 1. studenoga (kada istječe produžena primjena prava iz postojećeg TKU) i vjerujem da ćemo kad krenu radne skupine vrlo skoro polučiti rezultate, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.Istaknuo je i kako vjeruje da će pregovore dovršiti do kraja.

Uspjeli smo dogovoriti dinamiku po dva sastanka tjedno pregovaračkih odbora i radnih skupina. Zajednički radimo na tome da poboljšamo prava naših učitelja, nastavnika, liječnika, medicinskih sestara, radnika u kulturi i svih zaposlenih u javnim službama, rekao je ministar Pavić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem izjavila je kako o samom tekstu sadržaja TKU nisu razgovarali, no utvrdili su da dosadašnji TKU polazna osnova za pregovore. Dobro je da smo utvrdili pregovarački koncept što bi  trebalo ubrzati proces samog pregovaranja, dogovorili smo i dinamiku jer je objema stranama u interesu da se do isteka produžene primjene prava ispregovara novi KU, rekla je.

Izvijestila je da su, kako bi se ubrzao proces, definirane i radne skupine koje će pomoći u radu i "kristaliziranju ideja". Poštivanjem dinamike pregovaranja u slučaju potrebe za većim brojem sastanaka, druga strana je izrazila spremnost dati maksimum i da do 1. studenoga imamo novi TKU, kazala je Šprem.  

Dogovoreno je da dva puta tjedno radimo kao pregovarački timovi, i da se dva puta tjedno sastaju radne skupine: tako će se praktički gotovo svakodnevno raditi na tekstu TKU i očekujem da ćemo uspjeti, rekla je Šprem. 

Očekujemo veliku podršku Vlade glede politike plaće, imamo zajednički stav da treba ulagati u sustav javnih službi, znamo da je obostrani interes da zaustavimo iseljavanje iz Hrvatske. To su načelna stanovišta i na njima gradimo daljnji suradnički odnos i smatramo da ćemo tom dinamikom uspjeti i realizirati, naglasila je predsjednica SHU-a.   

Upitana hoće li se na dnevnom redu pregovora naći i dug iz 2016. Šprem je rekla kako sindikalna strana nije zaboravila dugovanje Vlade prema  zaposlenicima javnih službi. Što se tiče same politike plaća i cijene rada, što je na neki način formalno dugovanje Vlade, to će biti predmet  budućih razgovora, dodala je.Ministar Pavić rekao je kako će o samom sadržaju razgovora, razgovarati na pregovaračkim odborima.