Dnevne novosti

Konferencija EK-a u Zagrebu: Ulaganje u ljude izravno utječe na razvoj zemlje

11.10.2017 07:20 ZAGREB, 10. listopada 2017. (Hina), Svako ulaganje u ljudski kapital, na nacionalnoj i EU razini, direktno utječe na gospodarski i društveni razvoj zemlje, poručio je u utorak dužnosnik Europske komisije Jean-Eric Paquet na međunarodnoj konferenciji o toj temi u Zagrebu.
Međunarodna konferencija "Ulaganje u ljudski kapital za gospodarski rast" održana je u organizaciji Udruženja stranih ulagača i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Cilj konfrencije bio je okupljanje stručnjaka iz navedenih područja kako bi se razmotrila trenutačna situacija na tržištu rada i ocijenile potrebe za odgovarajućom radnom snagom u svjetlu mogućih ulaganja i ubrzanja  gospodarskog rasta.  

Zamjenik glavnog direktora u Glavnom tajništvu EK Jean-Eric Paquet naglasio je da svako ulaganje u ljudski kapital, na nacionalnoj i EU razini, direktno utječe na gospodarski i društveni razvoj zemlje.

Dalje je istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja u Europskoj uniji po zadržavanju mladih ljudi u školama do stjecanja prve kvalifikacije za zapošljavanje na tržištu rada; njih 2.8% napušta primarno obrazovanje ranije. 

Nakon toga uslijedio je okrugli stol na kojem su, među ostalima, sudjelovali i ministar rada i mirovinskog osiguranja Marko Pavić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i predsjednik uprave Siemensa d.d. Hrvatska. 

Uz predstavnike Vlade Republike Hrvatske, državnih institucija i vodećih investitora, konferencija je privukla veliki broj predstavnika diplomatskog zbora, medija i poslovne zajednice iz Hrvatske i inozemstva.