Dnevne novosti

Ivan Klarin: Otocima 'tanji' prihodi od poreza na dohodak

09.10.2017 07:29 ZAGREB, 6. listopada 2017. (Hina), Načelnik općine Tisno Ivan Klarin ocijenio je u petak kako se Prijedlogom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave  najviše "udara" na otočne općine i gradove u ključnim izmjenama koje se odnose na raspored prihoda od poreza na dohodak, kao glavnog izvora prihoda jedinica lokalne samouprave.
Ministar financija Zdravko Marić ranije je najavio da bi se od početka 2018. mogao primjenjivati novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te da im je cilj pojednostaviti sustav, ali i osnažiti lokalne proračune. Kako su naglasili u tom ministarstvu, raspodjela prihoda od poreza na dohodak je pojednostavljena u odnosu na postojeću s obzirom da se predlaže jedinstvena raspodjela za sve jedinice lokalne i područne samouprave.

Prijedlog je da u prihodu od poreza na dohodak udio općina odnosno gradova bude 60 posto, županija 17 posto, udio za decentralizirane funkcije 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto.

Klarin, međutim, u priopćenju tvrdi da se takvim zakonskim prijedlogom ukida 16 posto udjela poreza na dohodak kojeg su jedinice lokalne samouprave dobivale posljednjih 16 godina. "Do sada su ta sredstva korištena za financiranje kapitalnih i razvojnih projekata na otocima. Novom raspodjelom prihoda, značajna sredstava koja su dobivale jedinice lokalne samouprave na otocima iz poreza na dohodak prebacuju se za fiskalno izravnanje svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj", naglasio je Klarin.

Cilj kojeg navodi Ministarstvo financija je smanjenje nejednakosti fiskalnog kapaciteta, odnosno ravnomjernija raspodjela sredstava poreza na dohodak. "Takve mjere neće pogoditi jedinice lokalne samouprave koje se ne nalaze na otocima. Onim otočnima, međutim, drastično će 'stanjiti' prihode od poreza na dohodak.

Prihodovna strana proračuna općina i gradova na otocima novom izmjenom zakonske regulative bit će značajno smanjena, te će otočne jedinice lokalne samouprave taj gubitak morati nadomjestiti manjim izdvajanjima za potrebe životnog standarda svoje zajednice", ističe Klarin te dodaje da će tako biti primorane smanjiti sredstva za dječje vrtiće, socijalna izdvajanja, stipendije i drugo.

Tim prijedlogom, ako se na njemu ustraje, uz negativan utjecaj na standard otočnog stanovništva, ministar financija Zdravko Marić potiče iseljavanje ionako malog broja stanovništva na otocima, ustvrdio je u priopćenju načelnik općine Tisno Ivan Klarin.