Dnevne novosti

Sajam EU mogućnosti i otočni proizvodi na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila

09.10.2017 07:20 ŠIBENIK, 7. listopada 2017. (Hina), U sklopu dvodnevne konferencije "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u Šibeniku je u subotu, na tvrđavi sv. Mihovila, održan Sajam EU mogućnosti na kojem su predstavljeni uspješni lokalni projekti Europske unije, kao i proizvodi s oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP) i EU kvalitete.
Tvrđavu je Šibenik obnovio europskim novcem, a predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva rada i mirovinskog sustava ondje su upoznali građane s mogućnostima sufinanciranja kroz EU projekte. Na štandovima izlagača mogli su se kušati različiti proizvodi s oznakom hrvatskog otočnog proizvoda i EU kvalitete.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako gradska uprava godinama sjajno surađuje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a rezultat te suradnje je i tvrđava sv. Mihovila, s jednom od najljepših ljetnih pozornica u Hrvatskoj.

Generacijama su Šibenčani gledali ovu zapuštenu tvrđavu, nedostupnu i razrušenu, ali ono što je nekad bio problem, danas je turistički brend, baš kao što je i Šibenik danas hrvatski turistički brend, grad u koji svi žele doći, domaći, stranci i poslovni ljudi. Ostvarili smo to sjajnom suradnjom s ministarstvom, ali i zato što smo država u EU, rekao je Burić.

Šibenik, naglasio je, nije slučajno izabran kao mjesto gdje se tijekom dva dana, u sklopu konferencije, druže hrvatski stručnjaci koji rade na EU projektima. Pohvalio je djelatnike šibenskog Gradskog ureda za gospodarstvo koji su proteklih godina iz EU povukli stotine milijuna kuna, a pripremili su ili već aplicirali nove projekte vrijedne pola milijarde kuna.

Ministrica Žalac: 'Spustiti' ćemo EU fondove do krajnjih korisnika   

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, rekla je kako im je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja RH i smanjiti regionalne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, kvalitete života i održivog razvoja.

"Želimo 'spustiti' europske fondove do krajnjih korisnika te jačati razvojni potencijal svih hrvatskih regija i smanjivati regionalne razlike", rekla je. Dani regionalnog razvoja i EU fondova otvoreni su u petak u Konvencijskom centru Šibenik gdje su predstavljene brojne mogućnosti financiranja iz EU fondova, a potpisan je i sporazum o suradnji s regionalnim koordinatorima vrijedan 21 milijun kuna.