Dnevne novosti

Čelnici EU-a na neformalnoj radnoj večeri uoči digitalnog summita

29.09.2017 07:25 TALLINN, 28. rujna 207. (Hina), Čelnici zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak u Tallinu na neformalnoj večeri na kojoj će razgovarati o budućnosti Unije nakon izlaska Velike Britanije. 
Estonsko predsjedništvo EU-a u suradnji s predsjednikom Europskog vijeća organizira digitalni summit u petak, a kako aktualna situacija ne bi zasjenila glavnu temu zbog koje je summit sazvan, čelnici će se okupiti već u četvrtak na radnoj večeri kako bi mogli razgovarati o pitanjima koja trenutačno izazivaju puno veću pozornost javnosti.   

Na summitu sudjeluju šefovi država ili vlada svih zemalja članica EU-a, osim španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji je ostao u zemlji zbog krize s katalonskim referendumom o neovisnosti. Na radnoj večeri nema ni slovenskog premijera Mire Cerara, koji je put u Tallinn morao odgoditi zbog kvara na vladinom zrakoplovu, tako da će u glavni estonski grad doći u  petak.  

Hrvatski premijer Andrej Plenković na marginama summita imat će niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama. S njima na summitu je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Summit je prilika za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je prije dva dana u svom govoru na Sorbonni, iznio svoju viziju buduće EU-a, da izravno testira na kakav su prijem kod njegovih europskih kolega naišli njegovi prijedlozi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po dolasku u Tallinn, govoreći o Macronovim prijedlozima, da postoji "visoka razina suglasnosti između Njemačke i Francuske, ali da još treba razgovarati o detaljima".  Merkel prije radne večere ima bilateralni susret s Macronom.  

Summit u Tallinnu održava se nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, iz kojih je kancelarka Angela Merkel izišla znatno oslabljena, budući da je njezina stranka ostvarila puno slabiji rezultat od očekivanog a u Bundestag je prvi put ušla neka stranka krajnje desnice. S obzirom na novonastalu situaciju, sada se postavlja pitanje koliko će njemačko-francuski dvojac, koji se od početka smatrao motorom izgradnje Europe, biti učinkovit.

Potencijalni koalicijski partneri kancelarke Markel, prije svega njemački liberali, u mnogo se točaka ne slažu s Macronovim prijedlozima, što će znatno sužavati manevarski prostor šefici njemačke vlade, čak i kada bi se ona u potpunosti slagala s francuskim predsjednikom, a što uopće nije slučaj.

Nijemci se protive prijedlogu o zasebnom proračunu za eurozonu, koji bi oni u najvećoj mjeri punili, a trošio bi se na projekte u svim članicama eurozone. Prije dva tjedna predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije iznio je svoju viziju buduće Unije, u kojoj se zauzeo za čvršće integracije EU-a u kojima bi sudjelovale sve članice, dok je Macron više naklonjen Europi više brzina.