Dnevne novosti

Amandmanom na izmjenu Prostornog plana Grada Zagreba onemogućena termička obrada otpada

29.09.2017 07:30 ZAGREB, 28. rujna 2017. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak navečer jednoglasno su prihvatili amandman svih klubova gradskih zastupnika kojim se iz izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba briše mogućnost izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada.
Gradski zastupnici su također većinom glasove usvojili šest amandmana Grge Jelinića (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske), kojima se mogu realizirati sadržaji javne i društvene namjene na rubnim dijelovima grada u kojima su ti sadržaji izrazito deficitarni. Također je promjenom parametara omogućena izgradnja pod jednakim uvjetima za sve sudionike gradnje na način da se kvalitetnije izgradi prostor.

Većinom glasova gradski zastupnici prihvatili su i amandman Nenada Matića (Zelena lista) kojim se u gospodarskoj zoni Buzin omogućava visina gospodarske građevine najviše do 25 metara, umjesto najviše do 20 metara. 

Gradski zastupnici većinom glasova nisu prihvatili amandmane Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Kluba zastupnika lijevog bloka i Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a kojim se otpad na odlagalište Prudinec u Jakuševcu mogao odlagati do 31. prosinca 2018. godine.

Gradski zastupnici zbog usvojenih amandmana na današnjoj sjednici nisu mogli glasovati o Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. Naime, kako je objasnio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), ukoliko je Gradska skupština prihvatila amandmane, Zakonom o prostornom uređenju određeno je da se donošenju tog prostornog plana pristupa nakon što nositelj izrade - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada - ne pribavi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

"Po pribavljanju suglasnosti Ministarstva pristupit će se glasovanju", najavio je Mikulić.Nakon usvajanja tih amandmana zastupnici su većinom glasova odlučili da se sjednica Gradske skupštine prekine te je nastavak sjednice predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić zakazao za ponedjeljak, 2. listopada, u 9 sati.

Gradski zastupnici su od 26 točaka dnevnog reda sjednice koja je počela u 9 sati i trajala više od 12 sati, usvojili tek dvije točke te raspravili treću - Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba i usvojili navedene amandmane.

Većinom glasova (26 za i 15 protiv) usvojili su prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2017. te prijedlog razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine. Gradske zastupnike su na ulazu u Gradsku skupštinu prije početka sjednice dočekali aktivisti Zelene akcije i udruge Uzor iz Resnika koji su prosvjedovali protiv gradnje spalionice u Resniku tvrdeći da je ona omogućena izmjenama Prostornog plana koje su na dnevnom redu skupštinske sjednice, a gradonačelnik Milan Bandić izašao je pred prosvjednike i novinare i izjavio da spalionice u Resniku neće biti i da ona nije predviđena u tom planu.

Bandić je istaknuo kako je u planu predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom, neposredno uz ogradu pročiščivača u Resniku.  Na transparentima prosvjednika između ostaloga je pisalo: "Kurenje...je passe! Recite spalionici - Ne", "Profit - vama; Zagađenje - nama", "Zagreb: Europska prijestolnica smeća". Pozvali su gradske zastupnike da se usprotive namjeri gradonačelnika "da realizira taj štetan projekt te da zatraže nove izmjene koje će spalionicu zauvijek izbaciti iz Prostornog plana".