Dnevne novosti

Pozitivni rezultati Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu

28.09.2017 08:00 KVAČICA
Zagreb, 27. rujna 2017. (Hina)ZAGREB, 27. rujna 2017. (Hina) -  Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola izrazio je u srijedu je zadovoljstvo rezultatima Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim s neovlaštenim vjerovnikom u Republici Hrvatskoj jer je već odgođeno 20 ovrha, a donesena je i prva nepravomoćna presude o ništetnosti ugovora o kreditu sa stranim kreditnim zadrugama.
"To je i bila svrha zakona koji je jednoglasno donesen u Hrvatskom saboru i s ponosom možemo reći da taj zakon zaista pomaže oštećenicima", rekao je Škibola na konferenciji u Saboru.Istaknuo je i da je povodom toga osnovao i udrugu "Kreditni oštećenici" koja će biti platforma svih oštećenih i u kojoj će svi koji to trebaju moći dobiti besplatnu pravnu pomoć i sve potrebno za sastavljanje tužbe za utvrđivanje ništetnosti.Ističući kako se već tijekom dva mjeseca primjene Zakona o ništetnosti vide njegovi pozitivni rezultati u sudskoj praksi, pravni ekspert sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Dominik Vuletić rekao je da su hrvatski sudovi čak i one ugovore sklopljene u Austriji tretirali kao one na koje se primjenjuje taj zakon, jer su svi povezani pravni poslovi poput sporazuma o osiguranju tražbine založnoga vjerovnika ili ugovora o jamstvu sklapani u Hrvatskoj u formi javnobilježničkog akta.

"Takva sudska praksa jasno dokazuje svim oštećenicima koji su obuhvaćeni ovim Zakonom da postoji visoka izvjesnost da će uspjeti u svojim postupcima za utvrđivanje ništetnosti", istaknuo je Vuletić.Na novinarsko pitanje kako komentira preporuke guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića da banke građanima, koji imaju promjenljivu kamatnu stopu besplatno refinanciraju u fiksnu kamatnu stopu, Vuletić je odgovorio da podržava taj prijedlog. No smatra, HNB može dati sugestiju, ali je na bankama odluka kakvu će kamatnu stopu imati.Napominjući kako su te Vujčićeve preporuke bankama neobvezujuće, Škibola je rekao da je to nešto najbolje što je vidio od HNB-a. Drži i da se to vjerojatno ima veze s prestankom Vujčićeva mandata. "Ne može HNB odrediti tržištu kako će odrediti kamatnu stopu ali i može im preporučiti način njezina formiranja", istaknuo je.