Dnevne novosti

Hrvatski sabor u četvrtak o poljoprivrenim temama

21.09.2017 07:35 ZAGREB, 20. rujna 2017. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti nekoliko zakona iz resora poljoprivrede, među njima i Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno vraća općinama i gradovima.
Prenošenje poslova raspolaganja s Agencije za poljoprivredno zemljište na općine i gradove trebalo bi povećati učinkovitost raspolaganja državnom zemljom te obradive poljoprivredne površine, očekuje Vlada koja je zakon predložila.

Temelj budućeg raspolaganja državnim zemljištem bit će Programi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje će za svoje područje donositi općine i gradovi te Grad Zagreb uz mišljenje županije i uz suglasnost Agencije. Zakon predviđa davanje zemljišta u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

U zakup se može dati i privatno obraslo neobrađeno zemljište na pet godina ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, dakle zapušteno je, zakorovljeno, obraslo višegodišnjim raslinjem.

Ta je odredba uvedena kako bi se spriječilo širenje različitih bolesti i nametnika, poput vrlo aktualne bolesti zlatna vinove žutice koja uništava vinograde. Svaka općina ili grad mogu u Programu raspolaganja ograničiti maksimalnu površinu koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi, time se želi spriječiti da mali broj gospodarstava dobije većinu raspoloživog zemljišta.

U kontinentalnim županijama na prodaju idu parcele površine do 10 hekatra, u priobalju i na otocima do jednog hektara.Uveden je i limit koliko svako gospodarstvo može kupiti državne zemlje, na kontinentu je 50 hekatra, u priobalju i otocima 5 hekatra, precizira Ministarstvo poljoprivrede.

Sabor će raspravu o 'poljoprivrednom paketu', otvoriti raspravom o Prijedlogu zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, a zastupnike očekuju očitovanja i o Prijedlogu zakona o akvakulturi te o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti životinja.