Dnevne novosti

Bloomberg: SAD je na pola puta da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma

19.09.2017 07:05 NEW YORK, 18. rujna 2017. (Hina), Sjedinjene Države već su na pola puta da ispune ciljeve Pariškog sporazuma, rekao je u ponedjeljak u sjedištu UN-a Michael Bloomberg, posebni UN-ov izaslanik o klimi uz kritike vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa jer šalje nejasne poruke o tome ostaje li ili izlazi iz sporazuma.
 "Mi smo u sporazumu, mi izlazimo, pa smo opet u sporazumu, pa izlazimo", rekao je Bloomberg koji je s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Gueterresom sudjelovao na sastanku o klimatskim promjenama dan prije službenog zasjedanja Opće skupštine UN-a. Američki gradovi, države, poslovni sektor i sveučilišta ujedinili su se bez zakona američkog Kongresa u inicijativi nazvanoj "America's Pledege" (Američki angažman). 

"Ta inicijativa pratit će pojedinačne napore koje ulažu pojedine države, gradovi, poslovni sektor u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s Pariškim sporazumom" o klimi, rekao je Bloomberg, bivši njujorški gradonačelnik. Do sada je America's Pledge okupila oko 250 gradova i okruga, devet država i 1700 ulagača i poslovnih subjekata.

Na sastanku u sjedištu UN-a bio je i guverner Kalifornije Jerry Brown koji je kritički govorio o "apsurdnim" stajalištima američkog predsjednika. "Ameriku ne vodi Donald Trump", rekao je Brown i objasnio "Naša zemlja ima vrlo raznolike centre moći i mobilizirati te centre koje ne kontrolira predsjednika je vrijedan cilj", piše agencija AFP . Brown je podsjetio na Trumpovu rečenicu izgovorenu u predsjedničkoj kampanje kazavši "Predsjednik misli da je sve o čemu govorimo obmana, obmana koju je izmislila Kina".

Unatoč spekualcijama da bi američka administracija mogla ipak ostati u Pariškom spoarzumu, u ponedjeljak je Trumpov savjetnik Gary Cohn  rekao da se SAD povlači ako ne uspije dogovoriti za sebe bolje uvjete. U nedjelju je državni tajnik Rex Tillerson rekao da bi SAD mogao ostati potpisnik Pariškog sporazuma pod određenim uvjetima, no Cohn je na pitanje novinara odbio objasniti koji bi to bili uvjeti.