Dnevne novosti

Turska osjeća da ju je EU izdala ali se i dalje želi pridružiti

15.09.2017 07:05 LONDON, 15. rujna 2017. (Hina/Reuters), Turska osjeća da su je izdali čelnici Europske unije koji su pozvali na prekid pristupnih pregovora, ali se još uvijek nada da će se na kraju priključiti bloku, rekao je u četvrtak turski ministar za Europu Omer Celik.Europska unija zaoštrila je kritike prema Turskoj otkad je predsjednik Tayyip Erdogan nakon neuspjelog državnog udara 2016. pokrenuo čistke među svojim protivnicima.
Erdogan je u ožujku optužio Berlin za "nacističku taktiku" kada je Njemačka spriječila turske ministre da govore na okupljanjima u toj zemlji. Kancelarka Angela Merkel rekla je u jednoj predizbornoj raspravi prije deset dana da je jasno da se Turska ne bi trebala priključiti EU i da bi pregovori trebali biti prekinuti, unatoč tome što je ta zemlja značajan saveznik u NATO-u.

Celik je kritizirao vođe Unije zbog njihovih izjava o turskom pristupanju i kazao da neki od njih, poput Merkel, koriste kritike kako bi skrenuli pozornost s unutarnjih problema Unije, poput Brexita, migranata i reformi."Sve to ostavljaju po strani a antagonizam usmjeravaju prema Turskoj, kako bi prikrili svoje vitalne unutarnje probleme", rekao je Celik u intervjuu Reutersu.

"Zaista smo razočarani s Merkel i nekima drugima u EU: u jednom od najtežih razdoblja u našoj povijesti naši su nas prijatelji i saveznici ostavili same". Upitan osjeća li se Turska izdanom, rekao je "Da". Celik smatra da Europska unija nije ispunila nijedno obećanje dano Turskoj a da je Turska ispunila svoja obećanja.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu da ne vidi da bi se Turska mogla priključiti EU-u u "doglednoj budućnosti". "Što je gospodin Juncker učinio, kakve ogromne korake je on napravio da pronađe rješenja i približi EU i Tursku? To je moje pitanje za gospodina Junckera", rekao je Celik.

Turska je 1987. dala zahtjev za članstvo u EU, 1999. je priznata kao kandidat, a 2005. je počela pregovore s EU-om koji nisu daleko dogurali.