Dnevne novosti

Juncker navijestio novi kodeks ponašanja za članove EK

14.09.2017 07:25 STRASBOURG, 13. rujna 2017. (Hina/Reuters), Članovi Europske komisije (EK) će nakon što napuste dužnost u tom izvršnom tijelu morati čekati dvije godine prije nego što prihvate novo zaposlenje, prema novom kodeksu ponašanja koji predlaže predsjednik EK-a o koji bi stupio na snagu 2018., javlja u srijedu Reuters.
Kako bi ojačao povjerenje javnosti u europske institucije, Jean-Claude Juncker je predložio strože etičke standarde i veću transparentnost u Komisiji.

Novi kodeks će se početi primjenjivati od 1. veljače 2018. i odnosit će se na sve sadašnje članove. Do ovog poteza je došlo nakon što je njegov prethodnik na čelu EK-a Manuel Barroso izazvao veliko negodovanje javnosti kada je prihvatio posao savjetnika za Brexit u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, a bivša povjerenica EK-a Neelie Kroes došla je na udar kritika jer nije prijavila dohodak koji bi joj umanjio mirovinu.

Prema novome kodeksu, nakon napuštanja položaja u Komisiji do novog zaposlenja moraju proći dvije godine za članove, a tri za predsjednika EK. Do sada je to razdoblje iznosilo 18 mjeseci.