Dnevne novosti

Izostanci iz Sabora: Zastupnicima rok od još dva dana za 'ispričnice'

01.09.2017 07:41 SABOR

ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina), Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u četvrtak, ipak, nije konačno odučio tko će od zastupnika platiti kaznu od 150 kuna po danu zbog neopravdanog izostanka sa saborske sjednice u prvoj polovicii srpnja – zastupnici su, naime, dobili rok od još dva dana da kao ispriku navedu sudjelovanje na sjednicama lokalnih predstavničkih tijela čiji su članovi.

Tko će biti kažnjen, objavit će se na saborskim mrežnim stranicama, vjerojatno idući tjedan, potvrdio je predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) nakon što je postalo jasno da je većina Odbora sklona opravdati i zastupnički izostanak zbog sudjelovanja u radu županijskih skupština te općinskih i gradskih vijeća. Takav je stav prevladao iako Most, koji je predložio kažnjavanje zastupnika, kod izglasavanja izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, koje to uređuju, nije prihvatio amandman koji je išao u tom smjeru.

Na taj bi se način, smatrao je proljetos Most, poslala poruka kako je vijećnička dužnost važnija od zastupničke.  U zakon je, stoga, 'ušlo' da se zastupniku izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, nazočiti društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan.

Postupati po zakonu, ne stvarati običajnu praksu

Mostov stav u četvrtak je, dosljedno zagovarao Marko Vučetić. Treba postupiti po zakonu, a ne stvarati običajnu praksu, zbog digniteta Hrvatskog sabora i uloge zastupnika, koji skrbe o cjelini interesa građana, a ne samo jedne lokalne sredine, ne smijemo pristati na takvu argumentaciju, uzvratio je Vučetić HSU-ovu Silvanu Hrelji koji je isticao da je "čast biti u lokalnom predstavničkom tijelu", da to spada u političku aktivnost i da to treba opravdavati. 

Ako je djelovanje za lokalni sredinu tako bitno, onda Vas valjda u tome neće spriječiti 150 kuna odbitka od paušala, poručio mu je Vučetić. I Sanader ističe kako zakon zastupniku ne brani da istodobno bude i član lokalnog predstavničkog tijela, te kako bi, dok se zakon ne promijeni, svima koji mogu dostaviti ispričnice za takve 'slučajeve' to trebalo opravdati.

Nenad Stazić (SDP) podsjeća kako Most nije prihvatio ni amandman Klub SDP-a po kojem bi Klub mogao zastupniku dati ispričnicu ako procjeni da je korisniji na nekom događaju, nego da u Saboru na raspravi o izvješću "od prije sedam godina". Ti koji su htjeli disciplinirati zastupnike, sada su najnediscipliniraniji, ustvrdio je Stazić očito se referirajući na ranije podatke o izostancima po kojima bi neopravdani bili samo izostanci šestero 'mostovaca' i nezavisnog Željka Lackovića, dakle sedam od ukupno 151 zastupnika.

Za Povjerenstvo koje odlučuje o sukobu interesa 38 kandidatura

S obzirom da su zastupnici dobili rok od dva dana, a slijedi vikend, tek idući tjedan znat će se zastupnici koji će biti kažnjeni oduzimanjem po jedne dnevnice od zastupničkog paušala, a najveći iznos kazne je 1500 kuna.Stručne službe Odbora izvjestile su da je na javni poziv za predsjednika i članove Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, kojima mandat istječe u veljači iduće godine, stiglo 38 kandidatura.