Dnevne novosti

Rodila desetogodišnjakinja kojoj je Vrhovni sud sud u Indiji uskratio pravo na pobačaj

18.08.2017 07:05 NEW DELHI, 17. kolovoza 2017. (Hina/dpa), Desetogodišnja djevojčica kojoj je indijski vrhovni sud odbio pravo na pobačaj pošto je zatrudnila nakon višemjesečnog silovanja koje je počinio njezin stric, rodila je u četvrtak dijete carskim rezom, prenijeli su mediji.
I mala Indijka i njezina novorođena djevojčica sigurne su u državnoj bolnici u gradu Chandigarhu, rekao je predsjednik odbora osnovanog kako bi skrbio o djevojčici.Lokalni mediji prenijeli su da djevojčica nije svjesna da je rodila te da su joj roditelji rekli kako je operirana zbog želučanih tegoba. "Bila je to visokorizična trudnoća i na porodu je bila skupina stručnjaka, porodničari, ginekolozi, neonatolozi i anestezisti", rekao je predsjednik odbora Dasari Harish. "Učinili smo krajnje napore za sigurnost i zdravlje djevojčice i njezina novorođenčeta", rekao je.

Djevojčicu je mjesecima silovao stric, a za zločin se doznalo kada je bila odvedena u bolnicu pošto se žalila na bolove u trbuhu te je ustanovljena trudnoća od 30 tjedana. Njezin je stric poslije uhićen. Indijski zakon zabranjuje pobačaj nakon 20 tjedana osim u slučaju ugroze života majke.

Odvjetnici su zatražili mišljenje Vrhovnog suda u ime obitelji, no suci su odbili odobriti takvo izuzeće. Vodili su se mišljenjem liječnika koji su zaključili da pobačaj nije dobar jer je riječ o poodmakloj trudnoći. Spolno zlostavljanje djece u Indiji raste. U 2015., bilo je prijavljeno 10.854 slučajeva, no borci za ljudska prava ističu da su stvarne brojke veće.