Dnevne novosti

Hrvatsko povećanje inspekcijskih pristojba neće bitno narušiti hrvatsko-crnogorske odnose

09.08.2017 07:13 )PODGORICA, 8. kolovoza 2017. (Hina), Odluka Hrvatske da poveća inspekcijske pristojbe za uvozno voće i povrće ima prvenstveno regionalni karakter i neće bitno narušiti bilateralne gospodarske odnose Crne Gore i Hrvatske, ocijenili su u utorak ekonomski analitičari u Podgorici.
Prema podacima državne statistike Monstata, izvoz voća iz Crne Gore u Hrvatsku 2016. je bio svega 11,4 tisuća eura, dok u prvoj polovici ove godine nije ni registriran. No, budući je u tijeku sezona lubenica, breskvi i grožđa, u Gospodarskoj komori Crne Gore su se nadali da bi moglo doći do izvoza tih proizvoda u Hrvatsku.

Primjena uzvratnih mjera sa strane Crne Gore bi više štetila Hrvatskoj, pokazuju i podaci Monstata, napominju analitičari. Ukupan izvoz Crne Gore u Hrvatsku za šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je oko 1,12 nilijuna eura, a uvoz 52 milijuna eura, dok su na godišnjoj razini te brojke dvostruko veće.Crna Gora u Hrvatsku najviše izvozi pića, alkohol, strojeve i mehaničke uređaje, aluminij, kožu, namještaj, željezo i čelik.

No, Crna Gora bi, kako je u utorak za radio “Antena M” izjavi ekonomski analitičar Predrag Drecun, mogla imati posrednih šteta. “Ono što plaši je najava Srbije da može ući u gospodarski rat s Hrvatskom, jer to su dva najjača gospodarstva u regiji.

Postoji mogućnost indirektnog negativnog utjecaja na gospodarstvo Crne Gore i ostalih zemalja u okruženju”, drži Drecun, dodajući kako će, po njegovu mišljenju “Hrvatska zasigurno osjetiti ukoliko tržište Srbije za nju bude zatvoreno”.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je prošli mjesec novi pravilnik kojim uvodi pojačanu kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknadu za inspekcijski nadzor povećalo je s 12 na 270 eura u cilju, kako je reklo, bolje zaštite potrošača.

Resorni ministri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije ocijenili su nove hrvatske mjere diskriminatornim te su u ponedjeljak u Sarajevu poslali ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju naknada jer ih smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim, ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.