Dnevne novosti

Juncker upozorava da je EU spremna odgovoriti na nove sankcije SAD-a Rusiji

03.08.2017 07:10 BRUXELLES, 2. kolovoza 2017. (Hina/Reuters), Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je rekao da je SAD uzeo u obzir neke elemente koji su izazivali zabrinutost Unije zbog novih američkih sankcija Rusiji ali i da je EU spreman brzo odgovoriti ako te mjere naštete njegovim gospodarskim interesima.
Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao mjere izglasane u Kongresu, Juncker je rekao da će EU poduzeti protumjere ako sankcije SAD-a naštete europskim kompanijama uključenim u naftne i plinske projekte s Rusijom. "Mi smo spremni, mi moramo braniti naše gospodarske interese spram Sjedinjenih Država, i to ćemo učiniti", rekao je Juncker po transkriptu koji je objavila njegova služba za odnose s medijima.

Mjere SAD-a, koje je Trump nevoljko prihvatio, razljutile su dužnosnike EU-a koji ocjenjuju da one predstavljaju raskid transatlantskog jedinstva u odgovoru Zapada na rusku aneksiju ukrajinskog Krima 2014. i potporu separatistima na istoku Ukrajine.

Junkcer je njemačkoj radio postaji rekao da je ključno djelovati koordinirano sa SAD-om kako bi se osigurala učinkovitost sankcija. Po dokumentu EU-a koji je na uvid dobila agencija Reuters, u slučaju da diplomacija ne uspije, Unija je spremna iskoristiti regulativu EU-a koja joj dopušta da brani svoje kompanije protiv primjene ekstrateritorijalnih mjera SAD-a. Bruxelles također ima planove uložiti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.