Dnevne novosti

Sessa prisegnuo pred predsjednikom Sabora

21.07.2017 07:30 ZAGREB, 20. srpnja 2017. (Hina), Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa prisegnuo je u četvrtak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da će dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) obavljati savjesno i nepristrano te poštivati Ustav i zakone.
Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je ujedno i predsjednik DIP-a. Prisezi su nazočili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potpredsjednici Sabora Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić, te članovi DIP-a. "Nadam se da ću dužnost predsjednika DIP-a, koje smatram vrlo važnim tijelom u demokratskom sustavu Hrvatske , voditi na način da će ono i dalje biti perjanica neovisnih tijela u Hrvatskoj i osiguravati da se demokratski poredak razvija i bude na diku cijelom svijetu", kazao je Sessa u obraćanju nakon prisege.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je DIP osnovan 2006. godine i da je bio zadužen za provedbu zadnjih četiriju parlamentarnih izbora. "Ako se parlamentarnim izborima dodaju izbori za predsjednika Republike Hrvatske, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave te izbor članova u Europski parlament iz Hrvatske, neupitna je uloga i doprinos DIP-a u jačanju demokracije i njezinih vrijednosti u Hrvatskoj", kazao je Jandroković.

Zaželio je Sessi puno uspjeha u obnašanju dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske i izrazio vjeru da će svojom stručnošću, moralnošću i nepristranošću unaprijediti rad DIP-a.