Dnevne novosti

Ministar Pavić u Osijeku predstavio Vladine mjere zapošljavanja

20.07.2017 07:15 OSIJEK, 19. srpnja 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu u Osijeku kako Vlada programom "Zaželi" želi potaknuti zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena, a priprema i niz drugih mjera kojima se kani potaknuti zapošljavanje mladih.

Na sastanku s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem ministar Pavić rekao je da se programom "Zaželi" želi zaposliti tri tisuće žena u ruralnim područjima koje će pomagati starijim domaćinstvima, a time bi ukupno bilo obuhvaćeno 12 tisuća kućanstava u Hrvatskoj.Kako je istaknuo ministar, očekuje da će program "Zaželi" ostvariti dvostruki efekt - zaposlit će tri tisuće žena, budući da žene čine 58 posto nezaposlenih u Hrvatskoj, a njihova nezaposlenost natprosječna je u slavonskim županijma, te osigurati pomoć i skrbi za starija domaćinstva, jer hrvatsko stanovništvo sve više stari.

Pavić je izvijestio da je program kontinuirano otvoren, a ako prijava bude više od predviđenih, Ministarstvo će se potruditi osigurati i dodatni novac.

Odlazak mladih nacionalno je pitanje

Odlazak mladih, ustvrdio je ministar, širi je problem od zapošljavanja i to je nacionalno pitanje koje obuhvaća demografske i ekonomske mjere. Istaknuo je da je Vlada zato pokrenula program "Od mjere do karijere", kojima se potiču mjere aktivne politike zapošljavanja, izradila zasebne programe, poput programa "Zaželi", vrijednoga 400 milijuna kuna, postoje i programi lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, a Vlada otvara i program za aktivnosti mladih i centre za mlade, vrijedan 12 milijuna kuna.

S obzirom na to da mladi čine trećinu nezaposlenih u Hrvatskoj, Pavić je rekao da je Ministarstvo pripremilo paket mjera, namijenjenih upravo mladima, a u suradnji s udrugama i jedinicama lokalne samouprave pripremit će se projekti poput klubova i centara za mlade, koji će mladim osobama ne samo osigurati dodatne kompetencije, već i osigurati programe povećanja životnog standarda.

Poručio je kako je Ministarstvo svjesno situacije i trendova te da, bez euforije, radi na projektima iz Europskoga socijalnog fonda, koji su namijenjeni populaciji mladih, i mogu osigurati ostanak mladih na ovome području.  Župan Anušić ocijenio je da su Vladine mjere zapošljavanja još jedan dokaz realizacije "Projekta Slavonija", posebice kada je riječ o zapošljavanju žena, ali i istaknuo da županija mora biti inicijator i partner u provedbi takvih projekata, pa će, najavio je, zato i prijaviti svoje projekte u sklopu programa "Zaželi".

Ministar Pavić sudjelovati će na osječkom Građevinskom fakultetu u informativnoj radionici "Podrška programima usmjerenim mladima“, a sastat će se s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem.