Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o Umirovljeničkom fondu

07.07.2017 07:20 ZAGREB, 6. srpnja 2017. (Hina) - Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o poslovanju Umirovljeničkog fonda od 1. siječnja 2010. do 31.prosinca 2015. godine, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama. 
Umirovljenički fond osnovan je 1998. godine kako bi se korisnicima mirovina ili njihovim nasljednicima iz prvoga nasljednog reda svake godine isplaćivale svote pojedinačnih obeštećenja. Obeštećenja su se isplaćivala na temelju dva modela, modelu A prema kojemu se isplata polovine svote obeštećenja obavljala u roku od dvije godine i modelu B, prema kojemu se obeštećenje obavljalo u roku od šest godina, s počekom od dvije godine.  

HPB Invest d.o.o., Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom je 19. prosinca 2013. isplatio posljednju, šestu ratu obeštećenja umirovljenicima te je Hrvatska , kao osnivač Fonda, izvršila svoju posljednju obvezu isplate obeštećenja svim članovima Fonda, navodi se u izvješću. Na dnevnom redu u petak su i izvješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2016. godinu kao i godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2015. godinu.