Dnevne novosti

Ministarstvo zdravstva poništava postupak javne nabave generičkih lijekova

03.07.2017 07:30 ZAGREB, 1. srpnja 2017. (Hina) - Ministarstvo zdravstva pokrenulo je postupak poništenja otvorenog postupka javne nabave, nakon što su pojedini mediji upozorili da je raspisan samo dan prije stupanja na snagu novog zakona, kojim se kao glavni kriterij umjesto najniže cijene uvodi najbolja ponuda.
Natječaje vrijedne oko 190 milijuna kuna, Ministarstvo je po pisanju medija raspisalo u petak poslijepodne, dan prije stupanja na snagu novog zakona nakon čega je Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u prozvala Ministarstvo zbog “grube manipulacije zakonskim normama“.Reagirajući na napise koji su se pojavili u tisku, Ministarstvo zdravstva je priopćilo u subotu da je objedinjeni postupak javne nabave generičkih lijekova za hrvatske bolnice napravljen sukladno zakonu, a prije svega u interesu hrvatskih pacijenata i bolnica, ali je zbog koincidencije s datumom primjene novog Zakona o javnoj nabavi izazvao pozornost određenih grupacija.

Te grupacije u sadržajnom ni u formalno-pravnom smislu nisu imale primjedbi tijekom dosadašnjeg postupka pripreme otvorenog postupka javne nabave, navodi Ministarstvo, napominjući da ih je tijekom višemjesečnih konzultacija s mjerodavnim dionicima višekratno, uključujući i jučer, pozivalo da daju prijedlog eventualnih kriterija koji bi bili uvršteni u otvoreni postupak javne nabave, a da su u skladu sa zakonom.„S obzirom da želimo svim zainteresiranima dati više vremena i uvažiti sve njihove eventualne prijedloge, težeći maksimalnoj transparentnosti i zakonitosti te uključiti što više dionika u raspravu, jučer smo pokrenuli postupak poništenja otvorenog postupka javne nabave“, priopćilo je Ministarstvo. Najavilo je da će novi postupak javne nabave bit će raspisan unutar mjesec dana.