Dnevne novosti

Nepravomoćne presude u aferi Fenixve: Braći Španjol i B. Vukušiću po godinu dana zatvora

30.06.2017 07:20 RIJEKA, 29. lipnja 2017. (Hina) - Na Županijskom sudu u Rijeci izrečena je presuda u tzv. aferi Fenixve, kojom su Miloš Španjol i njegov brat Josip Bepo Španjol te Branko Vukušić zbog zloporabe ovlasti i poticanja na zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju nepravomoćno osuđeni svaki na po jednu godinu zatvora.
Nikola Slavić i Ljerka Ercegović, koji su također bili obuhvaćeni optužnicom, u srijedu su nepravomoćno oslobođeni.Miloš Španjol proglašen je krivim po prvoj točki optužnice; da je od travnja 1997. do prosinca 2000. kao direktor tvrtke Fenixve iz Rijeke, u nakani da za tvrtku Fenixve iz Udina ostvari nepripadnu korist, bez valjane osnove s računa Fenixvea Rijeka isplatio 5,1 milijuna kuna Fenixveu Udine.Vukušić i Josip Španjol proglašeni su krivima po četvrtoj točki optužnice, po kojoj je Vukušić kao direktor GHB-a, a na traženje većinskog vlasnika te tvrtke Josipa Španjola,, bez vjerodostojnog računa tvrtki Tinarelli iz Perugie platio radove koje ta tvrtka nije obavila, pa je time talijanskoj tvrtki, na štetu GHB-a, pribavljena nepripadna korist od oko 2,4 milijuna kuna. 

Vukušić je proglašen krivim i po šestoj točki optužnice, u kojoj ga se tereti da je kao direktor GHB-a s ciljem da zagrebačkoj tvrtki Z.M.T. pribavi nepripadajuća sredstva, temeljem ugovora o cesiji toj tvrtki doznačio 350.000 kuna. Prema optužnici, to je učinio iako GHB sa zagrebačkom tvrtkom nije imao poslovni odnos.Po drugoj točki optužnice svi su optuženi oslobođeni krivnje. Miloša Španjola i tadašnjeg predsjednika Uprave Liburnija rivijera hotela iz Opatije Nikolu Slavića teretilo se da su tijekom 1997. do listopada 1998., nepripadno materijalno okoristili većinskog vlasnika tvrtke GHB iz Opatija Josipa Španjola u procesu dokapitalizacije tog trgovačkog društva. Tužitelji su tvrdili da su Liburnija rivijera hoteli u GHB na ime dokapitalizacije unijeli nekretninu Vila Rozalija, a da je Miloš Španjol od sredstava Fenixvea preusmjerio 16,2 milijuna kuna u GHB iako je znao da će Josip Španjol taj novac u procesu dokapitalizacije društva prezentirati kao svoj osobni ulog. Slavića se teretilo da je, iako svjestan da se ne radi o osobnom ulogu, s Josipom Španjolom zaključio ugovor o prijenosu poslovnih udjela.

Miloš Španjol oslobođen je i po trećoj točki optužnice u kojoj mu se stavljalo na teret da je od  siječnja 1998. do prosinca 1999. u cilju da za Fenixve ostvari nepripadnu korist na pozajmice dane drugim tvrtkama nije ugovorio kamatu niti ju obračunao, odnosno da na štetu državnog proračuna nije obračunao niti uplatio porez na dodanu vrijednost od 514.604 kune.Ercegović se u petoj točki optužnice teretilo, a sud ju je nepravomoćno oslobodio krivnje, da je na traženje većinskog vlasnika GHB-a Josipa Španjola i direktora GHB-a Branka Vukušića, kao predsjednica Uprave Hrvatske poštanske banke, u tu tvrtku plasirala znatan novac, u nakani da na štetu banke od oko 3,9 milijuna kuna, materijalno okoristi GHB.
Opširnije...