Dnevne novosti

Aleksić krajem tjedna šalje u proceduru dva zakona

14.06.2017 07:25 ZAGREB, 13. lipnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA i Živi zid) najavio je u utorak kako će krajem tjedna svim klubovima zastupnika poslati dva zakonska prijedoga, jednim se rješava problem fiksnih kamatnih marži, a drugim bi se omogućilo izvansudsko vraćanje preplaćenih kamata svim oštećenim dužnicima koji su uzimali kredite u švicarskim francima, a kojih, kaže, ima preko sto tisuća.

Zamolit ću sve koji ih podržavaju da mi potpišu podršku, rekao je Aleksić nakon stanke u Hrvatskom saboru, navodeći da ga podržava sva opozicija, a očekuje da ga podrži i HDZ. Očekujem to, jer se radi o zakonima u interesu građana, ističe. Zastupnik je konstatirao da se sudska praksa utemeljena na kolektivnoj pravomoćnoj sudskoj presudi iz slučaja Franak "kotrlja" prema konačnom rješenju.

Imamo već desetak pravomoćnih presuda, sve u korist dužnika, a jedna od najvažnijih je ona Županijskog suda u Osijeku kojom se presuđuje da se oštećenom dužniku mora vratiti sva preplaćena kamata, rekao je Aleksić.

To zapravo znači da je Sud u Osijeku odbacio žalbu banke na zastaru i da zastare u konkretnom slučaju nema, tvrdi Aleksić, no ipak postoji problem jer neki drugi županijski sud može presuditi drugačije. Zbog toga bi, drži, Vrhovni sud svakako trebao odlučiti postoji li zastara potraživanja u privatnim procesima koji se vode na temelju kolektivne pravomoćne sudske presude.

Aleksić je komentirao i podatak da se od preko 100.000 mogućih sporova trenutno vodi samo oko 3000 sudskih procesa. Ljudi koji su oštećeni nezakonitim ponašanjem banaka pomalo se boje pravosuđa, ali sudska vlast je "na mjestu" i radi svoj posao kako treba. Posao je, doduše, relativno spor, a bio bi puno brži kad bi dužnicima omogućili da izvansudski riješe svoje probleme, poručio je Aleksić.