Dnevne novosti

Četiri vodno-komunalna projekta na listi strateških

09.06.2017 07:25 ZAGREB, 8. lipnja 2017. (Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak uvrstila na popis strateških investicijskih projekta četiri projekta poboljšanja ili razvoja vodno-komunalne infrastrukture - u Đakovu, Metkoviću, Velikoj Gorici i Vukovaru, ukupno vrijedna više od 1,6 milijardi kuna. 
Projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture u Đakovu vrijedan je više od 251 milijun eura, vrijednost projekta u Metkoviću je 275,5 milijuna kuna, u Velikoj Gorici 395,9 milijuna kuna, dok je projekt u Vukovaru „težak“ 361,9 milijuna kuna. Sva četiri projekta sufinanciraju se iz sredstava iz fondova Europske unije, što je bio i jedan od kriterija pri odlučivanju o njihovom uvrštavanju među strateške projekte.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić istaknula je kako očekuje da će njihovo uvrštavanje među strateške projekte ubrzati i njihov dovršetak, jer je ovom odlukom utvrđen i hodogram aktivnosti na jedan brži način nego što je uobičajena procedura.  

Hrvatska kandidira za sjedište Europske agencije za lijekove

Odlukom Vlade osnovana je radna skupina za pripremu kandidature Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove, koja zbog Brexita seli svoje sjedište iz Londona, a o čemu bi odluka trebala biti donesena za nekoliko mjeseci. 

Radnu će skupinu voditi ministar zdravstva Milan Kujundžić, a činit će je i ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier, državne imovine Goran Marić, financija Zdravko Marić, znanosti Pavo Barišić, turizma Gari Cappelli i poljoprivrede Tomislav Tolušić. Također, u radnu su skupinu imenovani i ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode Siniša Tomić te savjetnica premijera Dubravka Vlašić Pleše. Od 27 članica Europske unije, 21 je zainteresirana da privuče tu, jednu od najvećih europskih agencija. 

Odluku o kriterijima donijet će do kraja ovog mjeseca Europsko vijeće, a kandidature se očekuju do kraja srpnja ove godine. Osnovana je i radna skupina za objedinjavanje inspekcijskih službi, što je jedna od reformskih mjera predviđenih Nacionalnim programom reformi. Radnu skupinu činit će predstavnici ministarstava gospodarstva, financija, poljoprivrede, rada, turizma i zdravstva te Porezne i Carinske uprave i Državnog zavoda za mjeriteljstvo. 

Potpredsjednica Vlade Dalić je pojasnila da će ta radna skupina, uz ostalo, raditi na izradi zakona kojim bi se objedinile sve inspekcijske službe na području gospodarstva, što bi trebalo rezultirati manjim troškovima i većoj efikasnosti tih službi, ali i poboljšanjima u poslovnom okruženju.U saborsku proceduru je Vlada poslala konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim se, uz ostalo, ponovno otvara rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata koji su vidljivi na snimci iz 2011. godine, i to do 30. lipnja 2018. godine. 

Konačni prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji je također upućen u Sabor, predviđa, pak, povoljniju kupnju prve ili veće nekretnine vrijedne do 100 tisuća eura građanima mlađima od 45 godina. Država bi takvim osobama subvencionirala polovicu rate u prve četiri godine otplate, odnosno tijekom još dvije godine ukoliko je u obitelji osoba s invaliditetom ili obitelj dobije, odnosno usvoji dijete. Za to je u ovogodišnjem proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna, a iduće 35 milijuna kuna, kojima u Vladi očekuju pomoći 1.500 obitelji. 

Na dnevnom su redu bile i suglasnosti za zaduženja grada Kutine te općina Babina Greda i Lovran. Grad Kutina zatražio je od Vlade suglasnost za prenamjenu neiskorištenog dijela sredstava iz 3,55 milijuna kuna vrijednog kredita podignutog prošle godine kod Privredne banka Zagreb (PBZ). S preostalih 1,2 milijuna kuna Kutina planira uložiti u izgradnju nogostupa i pješačke staze u gradu. 

Općini Babina Greda dana je suglasnost za zaduženje od 3 milijuna kuna kod HBOR-a za sufinanciranje projekta izgradnje školske sportske dvorane, a općina Lovran će kod iste banke podići kredit od 2,8 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete u Lovranu, Medveji, Lignju, Tuliševici i Lovranskoj Dragi.