Dnevne novosti

Plenković: "Projekt Slavonija" ključan za razvoj ovoga dijela Hrvatske

01.06.2017 07:25 OSIJEK, 31.  svibnja 2017. (Hina) - Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Osijeku da je "Projekt Slavonija" jedan od ključnih za razvoj ovoga dijela Hrvatske i da su proteklih mjeseci sve aktivnosti na državnoj i lokalnoj razini i one za privlačenje EU sredstava, stavljene u funkciju razvoja istoka Hrvatske - gospodarstva, ruralnog razvoja, poljoprivrede, poduzetništva i obrazovanja. 
Plenković je obišao osječku povijesnu gradsku jezgru Tvrđu, a u izjavi novinarima podsjetio je kako je danas položen temeljni kamen za izgradnju novog paviljona Studentskog doma u kampusu osječkog Sveučilišta, a da je prije nekoliko tjedana odobreno 117 milijuna kuna za projekt osječke Luke rasutih tereta te 60 mlijuna kuna za obnovu Tvrđe.  "Sve to govori koliko hrvatska Vlada i svi resori polažu na angažman prema Osijeku, ovoj Osječko-baranjskoj županiji te cijeloj Slavoniji i Baranji To je za nas bitna odrednica i na tom ćemo tragu raditi u budućnosti", poručio je premijer. 

Ocijenio je da su HDZ-ovi kandidati za osječku gradonačelnicu i osječko-baranjskog župana, Ivana Šojat i Ivan Anušić, odradili sjajnu kampanju, dodavši kako očekuje uspjeh u 2. krugu lokalnih izbora, 4. lipnja, i da će većina birača u Županiji prepoznati njihove programe. Na upit očekuje li da će HDZ, s kandidatom za župana Ivanom Anušićem, vratiti vlast u Osječko-baranjskoj županiji, Plenković je odgovorio potvrdno i "s velikim pouzdanjem".  "Mislim da je HDZ pripravan preuzeti odgovornost i za ovu, petu slavonsku županiju. Ivana Šojat vodi jako dobru kampanju, nova je kandidatkinja HDZ-a koja je donijela novu dimenziju u našu kampanju, što se vidi i po rezultatu izbora za osječko Gradsko vijeće, gdje smo osvojili 10 vijećnika, što je puno bolje nego ranije, i očekujem neizvjesnu utakmicu do zadnjeg trenutka", kazao je Plenković.  

Komentirajući, na novinarski upit, današnje potpisivanje u Orahovici koalicijskog sporazuma SDP-a i HSS-a za parlamentarne izbore, Plenković je odgovorio: "To je njihov sporazum. Vidjet ćemo je li  nužan". Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković ranije danas posjetio je Valpovo, gdje je pružio podršku HDZ-ovim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora - Leonu Žulju za gradonačelnika Valpova, Ivanu Anušiću za osječko-baranjskog župana te Petru Lagatoru i Goranu Ivanović Lacu za zamjenike župana. Također je posjetio, zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, tvrtku Santaj plastika, gdje se upoznao s projektom opremanja industrijskih zona i  poticanja razvoja industrije.   Plenković će večeras u Vinkovicima biti na izbornom skupu HDZ-a.