Dnevne novosti

Vučić i službeno novi predsjednik Srbije

01.06.2017 07:20 BEOGRAD, 31. svibnja 2017. (Hina) - Aleksandar Vučić postao je u srijedu i službeno novi predsjednik Srbije s mandatom od pet godina, pošto je prisegnuo u Narodnoj skupštini obećavši da će surađivati sa zemljama u regiji i raditi na tome da "Srbija bude sretnija zemlja".
Na svečanoj sjednici Narodne skupštine Vučić je nad Ustavom prisegnuo da će “sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorija Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštivanju i obrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.Novi predsjednik Srbije je nakon prisege u parlamentu, pješice i okružen pripadnicima garde, prošao kroz mnoštvo svojih pristaša do obližnje zgrade Predsjedništva gdje će mu ubuduće biti sjedište.

Na Andrićevom vijencu bivši  srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić predao je Vučiću državni žig i posebnu predsjedničku zastavu.Prije toga Vučić je, u prvom obraćanju kao predsjednik zastupnicima i gostima u Skupštini, izjavio da "osjeća strah i nadu", ali i da će raditi na tome "da Srbija bude sretnija zemlja" i da će za to "dati cijeloga sebe". Govoreći o vanjskoj politici u okviru regije, Vučić je istaknuo da će raditi na uspostavljanju mira i da će sa svima razgovarati i inzistirati na dijalogu i kompromisu.„Želimo popravljati odnose sa Hrvatskom i hoćemo nastaviti suradnju s ostalim državama u regiji. Želimo graditi demokratsko društvo i nastavit ćemo s tim čvrsto vjerujući u sebe s reformama koje su započete. Nastavit ćemo taj put ne zbog EU-a, već zbog nas“, dodao je on.Sad već bivši premijer najavio je da će "mir i stabilnost biti srž njegovog budućeg političkog djelovanja" te da je čitava regija sistem spojenih posuda."Možemo se povezati, izgraditi puteve i mostove, učiti jedni od drugih i dovesti investitore, da stvorimo regiju u kojoj su razlike prednost a ne osnova za sukobe", naveo je Vučić."Hajdemo stvarati poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vrijeme je da se rađamo”, poručio je svima u regiji konstatirajući da je to program kojim će krenuti.

Vučić je također naveo da će čuvati integritet Srbije, ali će uvijek prihvatiti razgovore s kosovskim Albancima jer se time čuvaju Srbi. Također je poručio da će, kao predsjednik Srbije biti uz svoj narod u okruženju, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, uz poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država u kojima Srbi žive.Svečanoj sjednici u parlamentu, pored ostalih, nazočili su predstavnici diplomatskog zbora, crkveni velikodostojnici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović i drugi dužnosnici. Tijekom prijepodneva ispred Narodne Skupštine bile su okupljene pristaše Srpske napredne stranke, koje su za ovu priliku doputovale iz cijele Srbije, a platou se, kako tvrde nazočni izvjestitelji, moglo prići samo s propusnicama vjerojatno dobijenim u općinskim odborima SNS-a u Srbiji.

Okupljeni građani nosili su srpske zastave i oznake s logom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke."Polako ali sigurno vi ćete iz dana u dan osjećati boljitak. Nemojte gledati unazad, gledajte unaprijed. Gledajte u zemlju svoje djece, a ne svojih djedova", obratio im se Vučić u kratkom govoru prije prisege istaknuvši da je ponosan na dosadašnje rezultate."Pred nama je još mnogo rada. Kao predsjednik vam obećavam da ću čuvati mir i stabilnost, da ću čuvati i braniti budućnost naše djece. Ja sam hrabar čovjek, mnogo volim vas i najviše na svijetu volim Srbiju. Mnogo vam hvala što ste došli u ovolikom broju", poručio je Vučić okupljenima.

Nedaleko od Skupštine Srbije okupila se danas i manja grupa građana kako bi  izrazila nezadovoljstvo radom aktualne vlasti ali ih je policija spriječila da priđu bliže parlamentu.U podzmenom prolazu na Terazijama, u središtu grada, prije toga  verbalno i fizički sukobila se grupa pristaša i Vučićevih protivnika koje su razdvojili pripadnici prosvjeda “Protiv diktature”. Zabilježeno je i nekoliko incidenata pristaša SNS-a s novinarima.Oporbeni Pokret slobodnih građana zakazao je za srijedu u 18 sati mirne prosvjede građana u centru Beograda zbog stupanja Aleksandara Vučića na dužnost predsjednika, rekao je Saša Janković, čelnik Pokreta i kandidat na nedavnim predsjedničkim izborima.Prema najavama, tim će se mirnim prosvjedima, bez govornika i govora, večeras pridružiti dio oporbenih stranaka.