Dnevne novosti

Novim predsjednikom Opće skupštine UN-a imenovan Miroslav Lajčak

01.06.2017 07:15 NEW YORK, 31. svibnja 2017. (Hina/AFP) - Predsjednikom Opće skupštine UN-a u srijedu je na godinu dana imenovan slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, a dužnost bi trebao preuzeti na 72. sjednici tog međunarodnog tijela koja će početi u rujnu.
Lajčak će na dužnosti predsjednika u rujnu zamijeniti veleposlanika Fidžija u Ujedinjenim narodima, Petera Thomsona. Lajčak je prvi Slovak na toj funkciji, a bio je jedini kandidat. Nakon što je Thomson obznanio da je Lajčak novi predsjednik Skupštine koju čine 193 zemlje članice i koja kontrolira UN-ov proračun, u dvorani je odjeknuo gromoglasan pljesak.U govoru održanom pred kolegama Lajčak je kazao da će se tijekom dvanaestomjesečnog predsjedavanja tim tijelom usredotočiti na seriju prioriteta među kojima na "preventivnu diplomaciju", odgovor na migracije, obranu ljudskih prava i smanjivanje nejednakosti.

Dodao je i da je vrijeme da se Vijeće sigurnosti UN-a reformira te kazao da će se na tome posebno angažirati. Lajčak je istaknuo i važnost Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, odbivši odgovoriti novinarima na upite o mogućem američkom povlačenju iz njega. "Klima i klimatske promjene naš su prioritet i pitanje su opstanka za neke zemlje članice UN-a", kazao je, aludirajući na manje otočke države kojima prijeti podizanje razine mora i oceana. "Pariški sporazum jedan je od najvećih nedavno postignutih uspjeha međunarodne zajednice i svakako ga moramo primijeniti", rekao je Lajcak.