Dnevne novosti

Radni sud odbio proglasiti ništetnim dodatak TKU-a iz prosinca 2013.

30.05.2017 07:32 ZAGREB, 29. svibnja 2017. (Hina), Općinski radni sud u Zagrebu odbio je zahtjev sindikata koji je tražio da se ništetnim i bez pravnog učinka proglasi Dodatak II Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (TKU), sklopljen u prosincu 2013.
Ništetnost dodatka TKU-a tražena je jer su ga potpisala samo dva sindikata što je, kako su tvrdili, "u suprotnosti s člankom 22. stavak 4. TKU-a kojim je određeno da se izmjene odnosno dopune kolektivnog ugovora smatraju dogovorene, važeće i u primjeni ako takvu izmjenu odnosno dopunu prihvate i potpišu svi potpisnici kolektivnog ugovora". Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je na svojoj internetskoj stranici da je prvostupanjski sud u cijelosti prihvatio sve njihove argumente kojima su, kao predstavnici države, osporavali tužbeni zahtjev.

DORH je, među ostalim, isticao da zakon propisuje da je "ništetan samo onaj ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva", što osporavani dodatak TKU-a nije. Dodaju i da je sud prihvatio tvrdnju da odredba članka 22. TKU-a "nema pravnu snagu prisilnog pravnog propisa".

Osporavanim Dodatkom II. utvrđeno je da se za vrijeme trajanja TKU-a, do kraja 2016. godine, neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno je ograničena visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada, odnosno terenskih dodataka. Tužbu protiv države stoga je još u ožujku 2014. najavio Sindikat socijalne skrbi.