Dnevne novosti

Otvoren glavni vodnogospodarski laboratorij Hrvatskih voda vrijedan 47 milijuna kuna

16.05.2017 07:27 ZAGREB, 15. svibnja 2017. (Hina), Glavni vodnogospodarski laboratorij Hrvatskih voda otvorio je u ponedjeljak u Hruščici državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, označivši taj laboratorij kao važno referentno mjesto koje će osigurati vjerodostojnost podataka i objektivnost ispitivanja kakvoće voda, priopćilo je ministarstvo.
 "Upravo je kvaliteta podataka o kakvoći voda glavni ulazni parametar kod projektiranja postrojenja za obradu voda, u što sam se bezbroj puta uvjerio kao tehnolog, sudjelujući u projektiranju i izgradnji uređaja diljem Hrvatske", rekao je Šiljeg. Podsjetio je da su u Ministarstvu prošli tjedan odobrili projekt vrijedan oko pola milijarde kuna za zaštitu voda otoka Krka, ovaj tjedan će potpisati sporazum za izgradnju sustava pročišćavanja voda na Plitvičkim jezerima, a još tri velika projekta zaštite voda će ovih dana biti prijavljena za EU sufinanciranje.

"Takvih će projekata biti jako puno u vremenu pred nama. Što znači da će i ovaj laboratorij imati puno posla", istaknuo je. Izgradnja kompleksa u Hruščici započetog 2006., obuhvaća Upravnu zgradu tvrtke Hidrotehnički objekti te zgradu Glavnog vodnogospodarskog laboratorija, arhive i skladišta. Upravna zgrada izgrađena je 2007. a izgradnja zgrade laboratorija, arhive i skladišta započela je koncem 2008. 

U projekt izgradnje zgrade laboratorija, arhive i skladišta ukupno je, od 2008. do 2017., utrošeno oko 42,5 milijuna kuna s PDV-om, u što su uključeni troškovi projektne dokumentacije, nadzora, izvođenja radova, elektro i strojarski radovi itd. Sveukupni troškovi opremanja laboratorija i arhive iznose oko 4,5 milijuna kuna s PDV-om. Zgrada Glavnog vodnogospodarskog laboratorija, arhive i skladišta ukupne je bruto površine 3260 četvornih metara, a podijeljena je u dvije dilatacije i ima dvije etaže u obje dilatacije.

U sjevernom dijelu smješten je laboratorij ukupne bruto površine 2000 četvornih metara, dok je na južnom dijelu (II dilatacija) prostor arhive ukupne bruto površine 830 četvornih metara, skladište 280 četvornih metara i strojarnica s evakuacijskim hodnikom 150 četvornih metara.

Prostor laboratorija predviđen je za maksimalno 40 zaposlenika, ukupno sadrži 32 laboratorijske prostorije s ostalim pomoćnim prostorima za obradu rezultata, hladnim komorama, spremištima za opasne i otpadne kemikalije te druge pomoćne prostore.