Dnevne novosti

Održana prva sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju

11.05.2017 07:33 MAJKA I DIJETE

ZAGREB, 10. svibnja 2017. (Hina), Na sjednici Vlade idućega tjedna trebao bi se naći prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi se one povećale, najavila je u srijedu ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić nakon prve sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

"Već za sljedeću sjednicu Vlade pripremili smo prijedlog nacrta izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, koji je uz poreznu reformu i uz mjere subvencioniranja stambenih kredita za mlade sigurno - u ovom kratkom periodu od kada ova Vlada vodi državu - jedna od značajnih mjera koja ima izuzetan demografski odnosno pronatalitetni karakter", rekla je ministrica nakon sjednice Vijeća u Banskim dvorima, na kojoj je predstavljeno stanje i problemi demografskih kretanja u Hrvatskoj.

Najavila je da će Vijeće iduću sjednicu održat u lipnju, a na njoj će, kazala je, sva ministarstva čiji su predstavnici u Vijeću, razraditi i predložiti mjere za demografsku revitalizaciju iz njihovih nadležnosti.

Dogovorili smo da ćemo ići s financijskim materijalnim potporama našim obiteljima, ističe ministrica, ali i upozorava kako je najznačajnija, iako nije konkretna mjera, jedna kampanja, odnosno pozitivno ozračje prema vrijednostima obitelji, značenju vrijednosti djece i činjenici da su djeca "naša budućnost".Problem demografije i demografskih mjera nadilazi mogućnost samo jednog ministarstva, ne samo u financijskom smislu nego i organizacijskom, kazala je ministrica. 

"Svjesni smo činjenice da za veliku većinu tih mjera treba ostvariti preduvjete i to je ono što je Vlada u svom programu zacrtala, gospodarski rast, više radnih mjesta, bolje plaćena radna mjesta". Ministrica kao probleme koji utječu na demografsku sliku Hrvatske ističe neusklađenost između poslovnog života i stvarnog života obitelji, navodeći pritom radno vrijeme vrtića od kojih mali broj radi u drugoj smjeni, njihov nedovoljan broj, kao i nedovoljan broj predškolskih usluga, dnevnih boravaka.

Kaže kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tom smislu "vrlo kooperativno" te se, dodala je, razmišlja o mogućnosti da se promjenom radnog vremena vrtića i promjenom pedagoških uvjeta i standarda poboljša to stanje.Ističe i potrebu da se poboljšaju usluge vezane uz njegu starijih članova obitelji, što je također "nešto što će omogućiti stabilnost obitelji i mogućnost da se mladi ljudi ne boje stvarati višečlane obitelji".Velike mogućnosti da se svi ti uvjeti poboljšaju vidi kroz privlačenje sredstava iz eu fondova, a optimizam je u tom smislu, navela je, iskazala ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.