Dnevne novosti

Murganić: Bolje uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu

10.05.2017 07:10 SLAVONSKI BROD, 9. svibnja 2017. (Hina), O smjernicama nove nacionalne strategije za osobe s invaliditetom, koja daje jači naglasak na njihovo uključivanje u zajednicu, te o problemima na području socijalne skrbi ministrica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić razgovarala je u utorak u Slavonskome Brodu s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.
Ministrica se sastala i s predstavnicima institucija i udruga koje djeluju na području socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji. Bolje uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu ostvaruje se i kroz angažman osobnih asistenata, čiji se broj znatno povećao u posljednje dvije godine.

"Asistencijske usluge sada koristi 1480 osoba s invaliditetom, te još stotinjak osoba koristi videće pratioce i tumače znakovnog jezika. To je veliki napredak koji je omogućen uz 115 milijuna kuna iz Europske unije i 40 milijuna kuna iz državnog proračuna. Bez obzira na to što je to veliki napredak u odnosu na 2007. godinu, kada smo počeli s asistencijskim uslugama, još ima prostora za napredak", istaknula je ministrica Murganić.

Župan Marušić ministricu je izvijestio o velikoj potrebi proširenja smještajnih kapaciteta u domu za stare i nemoćne u toj županiji. Ministrica je izrazila razumijevanje za taj problem te je dodala kako je jedan od modela rješavanja tog problema pružanje potpore starijim osobama u njihovim domovima. Hasanbegović je odlaskom iz HDZ-a odnio i nezadovoljstvo Ministrica Murganić odgovarala je na pitanja novinara koja su se uglavnom odnosila na aktualne političke teme.

Za izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, Murganić je rekla da joj je poznata samo iz medija te da je komentar išao u smjeru da je za funkcioniranje Vlade odgovoran premijer. "Što se tiče predstavnika nacionalnih manjina, oni su ovu Vladu podržali pri konstituiranju kao partnere.

Mi zajedno s predstavnicima nacionalnih manjina provodimo neke projekte radi poboljšanja uvjeta života ili nekih drugih potreba. Ja sam na taj način shvatila izjavu kolege Milijana Brkića", rekla je Murganić. U vezi s Pupovčevom izjavom za Radioteleviziju Srbije da će, ako bude potrebno, rekonstrukcija Vlade biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja, Murganić je rekla da danas u javnom prostoru o rekonstrukciji Vlade svi pričaju. "Gospodin Pupovac je političar i svakako ima potrebu govoriti o svome viđenju političkih događanja.

S obzirom na to da smo demokratska država, ne bih nikome uskratila pravo da razgovara da kaže ono što misli reći", rekla je.Novinari su od ministrice tražili da komentira i tvrdnje Zlatka Hasanbegovića o nezadovoljstvu unutar HDZ, a ona je poručila da HDZ nema razloga za nezadovoljstvo i da je on odlaskom iz HDZ-a odnio i nezadovoljstvo.

"Odlaskom iz HDZ-a on je i odnio nezadovoljstvo. Mi nemamo razloga biti nezadovoljni. Mi smo stranka koja je formirala Vladu, Vlada je stabilna, imamo premijera koji ima izuzetne kvalitete i koji dobro vodi državu, ministarstva su u funkciji, svi radimo punom parom.

Već u ovih šest mjeseci se vide projekti svakog ministarstva i dosta pomaka. S te pozicije razgovaramo o tome da ne bismo željeli da se ponove izbori jer će to na neki način biti zastoj u provedbi projekata i programa", istaknula je Murganić.

Dodala je da su u HDZ-u spremni za moguće izbore, za koje je bi bilo krivo vodstvo Mosta, te da ova Vlada iza sebe ima rezultate. "Očito, već drugi put nisu spremni preuzeti odgovornost. Nisu spremni voditi državu, nisu spremni vladati. Komotnije je biti u oporbi, komotnije je kritizirati, neargumentirano davati epitete i stigme, nekakve optužbe. To je njihova politička platforma", istaknula je Murganić.