Dnevne novosti

Zagreb: Kreće obnova pročelja, završen javni poziv

09.05.2017 07:25 ZAGREB, 8. svibnja 2017. (Hina), Javni poziv za iskazivanje interesa za obnovu zagrebačkih pročelja završava danas u ponoć, u lipnju će biti dovršena obrada svih prijava i verifikacija Liste prioriteta koje će se objaviti na internetskoj stranici Grada Zagreba, a početak radova na zgradama očekuje se već u kolovozu, odnosno rujnu, priopćili su u ponedjeljak iz Službe za informiranje Ureda gradonačelnika Milana Bandića. 
"Danas u ponoć završava javni poziv za iskazivanje interesa za obnovu zagrebačkih pročelja", rekao je Bandić na konferenciji za novinare. Kazao je kako se očekuje oko 3700 prijava te da će obnova obuhvatiti oko 65.000 stanova i poslovnih prostora u višestambenim zgradama, što znači da će u obnovu biti uključeno oko 130.000 do 150.000 Zagrepčana. 

Bandić je istaknuo kako se tim projektom podiže vizualni identitet grada, afirmira turistički potencijal i zaštita kulturnih dobara, te uvećavaju sadašnje kvalitete i vrijednosti nekretnina. "Iznad svega, taj projekt angažira građevinske kapacitete i osnažuje poduzetničku komponentu grada, zapošljava ljude", naglasio je Bandić ispred jedne od poznatih zagrebačkih 'limenki' na Pešćenici.

"Nalazimo se pred jednom od kompleksnijih fasadnih obnova zgrade s obješenom metalnom fasadnom konstrukcijom, takozvane limenke. Do danas se puno pričalo o obnovi ovih zgrada, ali evo, konačno možemo najaviti da, zajedno sa suvlasnicima, započinjemo obnovu", rekao je. Predstavnik stanara zgrade u Vidrićevoj ulici Josip Bota izrazio je zadovoljstvo sufinanciranjem Grada Zagreba u obnovi pročelja, te zahvalio gradonačelniku na tom projektu koji će većim dijelom riješiti njihove probleme.

Javni poziv suvlasnicima višestambenih zgrada putem upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika raspisan je 10. prosinca prošle godine u trajanju od 90 dana. Novi Javni poziv zbog poboljšanih uvjeta sufinanciranja i velikog interesa građana ponovo je raspisan 23. ožujka ove godine u trajanju od 45 dana. Radi se o modelu sufinanciranja koji predviđa jednu zonu sufinanciranja na području cijelog Zagreba i to: ulično pročelje 80 posto, a ostala pročelja 60 posto.

Mogući obuhvat radova koji se sufinanciraju osim radova na obnovi pročelja proširen je za: uklanjanje grafita, izvođenje zaštitnog antigrafitnog premaza te ugradnju video nadzora kamerama i tehničkim uređajem za snimanje kao mjeru zaštite od grafitiranja.

Savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada Doris Kažimir Fresl najavila je kako će u lipnju biti dovršena obrada svih prijava i verifikacija Liste prioriteta te će se objaviti na službenoj mrežnoj stranici. Početak radova na zgradama očekuje se već u kolovozu, odnosno rujnu, istaknula je.