Dnevne novosti

Sabor usvojio dva Mostova zakona, jedan je odbijen

05.05.2017 07:38 ZAGREB, 4. svibnja 2017. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak je usvojio dva Mostova zakona, izmijenio je Zakon o arhivima i arhivskom gradivu te dopunio Zakon o HRT-u, dok je odbio izmijeniti Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, s prijedlogom izmjena koje bi omogućile da u HNB uđe državna revizija.

Sa 94 glasa za i sedam suzdržanih prihvaćene su izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojima će se se omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990.Mostovim dopunama Zakona o HRT-u javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama će naplaćivati dugovanja po RTV pristojbi.

Nakon što nisu prošle izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (protiv je bilo 68, 17 za, dok je osam bilo suzdržanih) predsjednik Sabora Božo Petrov kratko je ironično poručio "Čestitam".

Sabor je izmijenio i Prekršajni zakon, Zakon o procjeni učinaka propisa te Zakon o radnom vremenu i obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

U drugo je čitanje upućen prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.