Dnevne novosti

Uskoro radna skupina UN-a za zločine u Siriji

02.05.2017 07:05 ŽENEVA, 1. svibnja 2017. (Hina/AFP), Radna skupina Ujedinjenih naroda (UN), zadužena za istragu o krivcima ratnih zločina u Siriji, uskoro bi trebala početi s radom, izjavio je u ponedjeljak visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein
.Radi se o prvoj fazi sudskog progona osoba odgovornih za počinjenje ratnih zločina. Na čelu tog tijela uskoro će biti imenovan sudac ili međunarodni pravni stručnjak, ali prvo se moraju osigurati financijska sredstva. Za predviđeni proračun od 13 milijuna američkih dolara (11,9 milijuna eura), do sada je osigurana skoro polovica novca.

Uspostavu radne skupine za istragu zločina u Siriji usvojila je 22. prosinca Opća skupština UN-a, a taj je čin smjesta osudio sirijski predsjednik Bashar al-Assad, ustvrdivši da se radi o "neprihvatljivu miješanju" u unutarnje stvari Sirije. Sa sjedištem u Ženevi, ta će skupina usko surađivati s istražnim povjerenstvom UN-a o Siriji uspostavljenom 2011.U ratu u Siriji do sada je poginulo 320.000 ljudi.