Dnevne novosti

Plenković najoštrije osudio napade u makedonskom Sobranju

29.04.2017 08:15 ZAGREB, 28. travnja 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković u petak je najoštrije osudio napade na zastupnike i novinare te pripadnike policije koji su se dogodili u četvrtak navečer u makedonskom parlamentu Sobranju te pozvao sve političke aktere u zemlji da rade na snižavanju tenzija i u skladu s demokratskim načelima i procedurama.
"Politički dijalog unutar institucija i između demokratski izabranih predstavnika građana jedini je način za prevladavanje političke krize te prevladavanja dubokih podjela. Svaka institucija treba nastaviti djelovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima kako bi se omogućio nastavak demokratskih političkih procesa", kazao je Plenković.

Kao i do sada, dodao je Plenković, "Hrvatska i ja kao predsjednik Vlade, nastavit ćemo podupirati Makedoniju na njenom putu prema euroatlantskim integracijama koje su jedino jamstvo za postizanje dugoročne i održive stabilnosti i sigurnosti Makedonije, ali i cijele regije jugoistočne Europe".

Više od sto osoba ozlijeđeno je u četvrtak u Skopju u sukobima koji su uslijedili nakon upada u parlament bijesnih prosvjednika nezadovoljnih izborom novog predsjednika parlamenta, etničkog Albanca Talata Xhaferija.