Dnevne novosti

Hrvatska prijavljena Sudu EU-a zbog neprenošenje direktive o hipotekarnim kreditima

28.04.2017 07:15 BRUXELLES, 27. travnja 2017. (Hina), Europska komisija je u četvrtak prijavila Hrvatsku Sudu EU-a jer još nije u svoje zakonodavstvo prenijela direktivu o hipotekarnim kreditima. 
Direktiva o hipotekarnim kreditima, donesena 2014., a koju su zemlje članice do 21. ožujka 2016. trebale prenijeti u svoja zakonodavstva, prihvaćena je kako bi se izbjeglo ponavljanje krize s napuhavanjem balona na tržištu nekretnina.   

Europska komisija predložila je te mjere u ožujku 2011. kako bi europski potrošači koji kupuju stan ili kuću na kredit bili bolje informirani o rizicima, nakon krize loših hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Državama koja je izazvala svjetsku financijsku krizui.  

Ta direktiva trebala bi riješiti  probleme kao što su neodgovorno ponašanje zajmodavaca i zajmoprimaca, obmanjujuće oglašavanje i marketing i nedostatne predugovorne informacije.  

Glavne odredbe direktive uključuju pravila postupanja za davatelje kredita, primjerice obvezu procjene kreditne sposobnosti potrošača i obvezu objavljivanja informacija, znanja i kompetencije osoblja, odredbe o određenim aspektima hipotekarnih kredita kao što su prijevremena otplata, zajmovi u stranoj valuti, praksa vezanja usluga, financijsko obrazovanje, procjena nekretnina, dospjele neplaćene obveze i ovršni postupak te putovnice EU-a za kreditne posrednike koji ispunjavaju uvjete za uvrštenje u vlastitoj državi članici.   

Osim Hrvatske, Komisija je prijavila sudu i Cipar, Portugal i Španjolsku.  Budući da države članice tu direktivu nisu provele, potrošači u tim državama članicama ne mogu pri ugovaranju hipotekarnih kredita ili u slučaju poteškoća s otplatom ostvariti zaštitu koja je njome zajamčena.

Osim toga, kreditni posrednici ne mogu dobiti putovnicu za svoje poslovne djelatnosti, čime se potrošačima u Hrvatskoj, Portugalu i Španjolskoj te na Cipru onemogućuje pristup potencijalno boljim kreditnim ponudama zajmodavaca koji dolaze izvan tih država članica. Time se ometa tržišno natjecanje, zbog čega se sužava izbor i povisuju cijene, navodi Komisija.