Dnevne novosti

Klubovi podijeljeni oko sporazuma o suradnji u borbi protiv prijevara

20.04.2017 07:58 ZAGREB, 19. travnja 2017. (Hina) - Vladin prijedlog Saboru da potvrdi Sporazum o suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica i Švicarske u borbi protiv prijevara i svih drugih nezakonitih aktivnosti koje štete njihovim financijskim interesima, podijelio je u srijedu saborske klubove i zastupnike - HDZ i HNS su za potvrđivanje, a Živi zid poručuje da ta tema nije bitna za hrvatske građane.

Predmetna tema nije bitna za naše građane, trebali bismo raspravljati zašto su pravosudne institucije gotovo tri desetljeća štitile i još štite Ivicu Todorića, poručio je Ivan Pernar iz Živog zida, nezadovoljan što "domaći" problemi, poput deložacija građana, ne dolaze na saborski dnevni red. Kad se radi o velikim ribama, stvari se rješavaju u dva dana, a teme koje se tiču 'malih' ljudi se ignoriraju, tvrdi Pernar. Grozdna Perić (HDZ) i Božica Makar (HNS/HSU) su za potvrđivanje predloženog sporazuma. Bilo bi dobro da se sporazum primjenjuju na što više trećih država, kako bi se mogle sprječavati razne prijevare, od pranja novca do kružnih prijevara, kaže Makar. 

Nezavisni Željko Glasnović kritičan je prema učincima koje donosi usklađivanje hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom. Učinak tog usklađivanja je nikakav, radi se zapravo o "dimnoj zavjesi", tvrdi zastupnik i upozorava kako država gubi milijarde na neplaćenim porezima, najveće afere se ne rješavaju, nema mehanizama za provedbu zakona. Predmetni Sporazuma o suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica i Švicarske Konfederacije potpisan je u Luxembourgu u listopadu 2004., a od travnja 2009. primjenjuje se između Europske unije i Švicarske Konfederacije. Kad ga Sabor potvrdi, Sporazum će postati obvezan za Hrvatsku, osobito uzevši u obzir njegovu pozitivnu svrhu, odnosno pružanje administrativne i uzajamne pravne pomoći.