Dnevne novosti

Za 42 projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedam milijuna kuna

11.04.2017 07:15 SPLIT, 10. travnja 2017. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u ponedjeljak  je u Splitu potpisao Odluku o dodjeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije- za 42 projekta ukupno vrijednih sedam milijuna kuna osiguranih iz proračuna od legalizacije objekata.
 Ministar  Kuščević  je istaknuo kako su svjesni da sva područja u zemlji nisu jednako razvijena, pa im je želja pomoći usklađenjem komunalnog standarda u svim jedinicama lokalne samouprave. Zbog toga je ove godine u proračunu osigurano više od 40 milijuna kuna što je 10 milijuna više nego lani. "Sredstva kojima sufinanciramo projekte dobili smo iz legalizacije objekata i kroz ovaj ih program vraćamo našim gradovima i općinama za razvoj i ujednačavanje komunalnog standarda.

To je jedna od rijetkih mjera gdje se sredstva decentraliziraju. Želim poručiti da su općine, gradovi i županije vrlo važni za razvoj Hrvatske, treba ih poticati i sufinancirati njihove projekte da bi zajedno svi ostvarili uvjete da naši sugrađani ostaju živjeti na svojim ognjištima", rekao je ministar Kuščević. 

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da država godišnje od legalizacije uprihodi  oko 130 milijuna kuna, da su za sufinanciranje projekata dali 40 milijuna kuna, te će se ostatak trošiti među ostalim i na nove katastarske izmjere i u skladu sa zakonom. 

Župan Zlatko Ževrnja je izjavio da mu je drago što će se u 42 od ukupno 55 jedinica lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije sufinancirati brojni projekti.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 27. siječnja raspisalo Javni poziv za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu koji je bio otvoren  do 24. veljače.

Na svojim su mrežnim stranicama 5. travnja objavili popis 336 odobrenih zahtjeva za financiranje projekata, a u državnom je proračunu za tu namjenu osigurano 40 milijuna kuna. Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji  ministar Lovro Kuščević će danas potpisati Odluku o dodjeli sredstava i za Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju.