Dnevne novosti

Vlada utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara

03.04.2017 07:30 ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina), Na zatvorenome dijelu 28. sjednice Vlada Republike Hrvatske  utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara - Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) koje će se održati 3. travnja, priopćeno je iz Vlade.
Vlada podsjeća kako s obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koje će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju.  

Dinamika rada i priprema sastanaka je takva, kako se navodi, da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka pa je u sklopu toga moguća i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica. 

Vlada će sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvješćivati Hrvatski sabor.

Vlada je dala suglasnost za otvaranje konzulata u Republici Hrvatskoj, a kako navodi, cjeloviti materijal ove odluke nije u mogućnosti objaviti jer poštuje odredbe međunarodnih sporazuma. Očitovala se i o Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 421. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, broj 120/16), stoji u priopćenju u kojem dodaje kako Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. 

Objavu cjelovita Vladina očitovanja najavila je uz odluku Ustavnog suda. Vlada je, navodi, usvojila Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti te je prihvatila Pregled zakonskih prijedloga iz Godišnjega plana normativnih aktivnosti za 2017., s posebnim osvrtom na reformske prioritete.

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je, ističe, raspravljala i o kadrovskim pitanjima pa je Nadu Zrinušić imenovala pomoćnicom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pomoćnicima ministra mora, prometa i infrastrukture, imenovani su Anđelko Petrinić i Siniša Orlić, navodi se i dodaje kako je državnoj službenici Loreti Bertoša-Kušen Vlada povukla ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te ju je, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovala glavnom tajnicom ministarstva.

Na osobni zahtjev razriješena je vršiteljica dužnosti ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Gordana Soldo-Spajić, a ravnateljicom Zavoda, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovana je Damira Benc, priopćeno je.

Vlada je razriješila dosadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za norme Igora Božičevića te ga je, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovala ravnateljem Hrvatskog zavoda za norme.

Sukladno Uredbi o prestanku važenja Uredbe o osnivanju Agencije za opremu pod tlakom i Odluci o preoblikovanju ustanove Agencije za opremu pod tlakom u društvo s ograničenom odgovornošću, razriješeni su predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Agencije za opremu pod tlakom: Robert Blažinović, Đurđica Vukovarac, Ante Rezo, mr. sc. Danijel Žamboki i Domagoj Validžić. Vlada je, radi isteka mandata, razriješila dosadašnjeg predsjednika i članove Upravnoga vijeća Državne škole za javnu upravu Tomislava Mičetića, Dragicu Kovačić, Dalibora Dvornyja, Ivana Koprića i Davorina Kajfeša.

Novim predsjednikom Upravnog vijeća Državne škole za javnu upravu, Vlada je imenovala Mihovila Škaricu,  a članovima Dragicu Kovačić, Mirka Klarića, Ivana Koprića i Tenu Mišetić. Radi isteka mandata, razriješeni su dosadašnji članovi Etičkoga povjerenstva Irena Cvitanović, Sandro Mustafagić, Vesna Šiklić Odak, Marija Dill Bračić, Branko Koren i Gordana Marčetić.

Vlada je novim članovima Etičkoga povjerenstva koji se imenuju iz reda državnih službenika, iz reda sindikata i kao predstavnik nevladinih udruga, imenovala Vesnu Šiklić Odak, Sanju Barezu, Danijela Škugora, Mariju Dill Bračić, Branka Korena i Ivanu Bilić. Vlada je Zdravku Bušić imenovala predsjednicom hrvatskoga dijela Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske, a tajnicom Veselu Mrđen-Korać. Ivanu Buterin Gluić Vlada je imenovala članicom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, kao predstavnicu organizacije civilnoga društva koje djeluje na području suzbijanja zlouporabe droga.