Dnevne novosti

Stier izrazio podršku Europskoj komisiji pri donošenju sporazuma o slobodnoj trgovini

28.03.2017 07:25 ZAGREB, 27. ožujka 2017. (Hina), Hrvatska se zauzima da Europska unija zauzme čvršću ulogu u svjetskoj trgovini, te podupire rad Europske komisije i Cecilie Malmstrom, rekao je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nakon susreta s europskom povjerenicom za trgovinu.

"Hrvatska podupire rad Europske komisije i povjerenice Malmstroem u promicanju europskih interesa na međunarodnoj sceni i u međunarodnoj trgovini", istaknuo je ministar Stier na zajedničkoj konferenciji za medije s povjerenicom koja je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Ministar Stier je otkrio da će Hrvatska biti među prvim državama članicama EU-a koja će ratificirati CETA-u, sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade. "U ministarstvu vanjskih poslova je završen pripravni posao što se tiče prikupljanja mišljenja drugih resora, pa se očekuje da će vrlo skoro, kroz tjedan ili dva, taj sporazum biti tema na sjednici vlade, nakon čega će prije ljetne stanke biti upućen Hrvatskom saboru", naglasio je ministar. 

Stier je izrazio i zainteresiranost Hrvatske da se što prije dovrše pregovori s trgovinskim savezom južnoameričkih država Mercosurom, da se započnu pregovori s Australijom, Novim Zelandom i Čileom, te da se realizira sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom, ali i modernizira carinski sporazum s Turskom. Istaknuo je i da Hrvatska očekuje potporu Europske komisije pri njezinoj kandidaturi za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje je "važno za daljnji napredak Hrvatske, te sve gospodarske reforme koje su pred nama". 

Povjerenica Malmstroem je potvrdila da Komisija podržava ulazak Hrvatske u tu trgovinsku organizaciju, te je naglasila dobrobit CETA-e za Hrvatsku. "Ovaj sporazum će vašoj zemlji donijeti nove mogućnosti, olakšati trgovinu, učiniti ju jeftinijom i s manje birokracije", rekla je.Uz buduće trgovinske sporazume koje je naveo ministar Stier, povjerenica je otkrila da EU pregovara i s državama ASEAN-a, udruženja zemalja jugoistočne Azije. "Ti su dogovori prilika za EU da pokažemo da s partnerima diljem svijeta možemo postizati trgovinske sporazume koji stvaraju poslove, rast i investicije, no koji su održivi i pravedni", zaključila je povjerenica. 

Malmstroem će se u utorak sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, te ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić. Iz vlade je najavljeno da će Plenković i Malmstroem razgovarati o trgovinskoj politici Europske unije, kao i o reformi europskih trgovinskih zaštitnih instrumenata.

Bit će riječi i o namjeri pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).Uslijedit će posjet europske povjerenice Hrvatskom saboru gdje će se sastati s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a, uz predsjedanje predsjednika Odbora za europske poslove. Malmstroem će održati i predavanje o trgovinskoj politici Europske unije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.