Dnevne novosti

Ćorić kaže da je Hrvatska neutralna po pitanju izmjene direktive o izaslanim radnicima

06.03.2017 07:17 BRUXELLES, 3. ožujka 2017. (Hina), Dio zemalja članica EU-a podržava izmjene direktive o izaslanim radnicima koje idu u pravcu da se za isti rad dobije ista plaća, dok se drugi dio njih tome protiv, a Hrvatska je neutralna po tom pitanju, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.
 "Jedan dio zemalja zahtjeva reviziju te direktive, što u ovom trenutku ne nailazi na dovoljnju potporu među članicama, dio se protivi, dok je Hrvatska u skupini zemalja koja je neutralna", rekao Ćorić nakon sastanka Vijeća ministara za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja.  Ministri su raspravljali o prijedlogu izmjena direktive koju je Komisija predložila prošle godine.

Cilj izmjena je spriječiti socijalni damping, nepoštenu konkurencija u plaćama radnika iz različitih zemalja članica. Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga". Prema prijedlogu Komisije, izaslani radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.   

Međutim, tim načelom tvrtke iz siromašnijih članica izgubile bi konkurentsku prednost i ne bi mogle dobivati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno utjecalo i na zaposlenost. Iz Hrvatske u ovom trenutku ima preko 28 tisuća radnika izaslanih u druge članice i izmjene koje traži Komisija i dio članica donijele bi probleme za poduzeća koja šalju te radnike jer bi im se povećali troškovi i izgubili bi na konkurentnosti.  

Na upit zašto je onda Hrvatska neutralna po ovom pitanju, ministar Ćorić je rekao da se ovaj problem treba sagledavati iz više perspektiva. "I jedna i druga strana zanemaruju određene aspekte, dobre i loše reperkusije izmjene direktive. Načelo ista plaća za isti rad jeste nešto što apsolutno pozdravljamo", kaže ministar Ćorić, dodajući da hrvatsko stajalište ima razumijevanja i za drugu stranu te da stoga pozicija "Hrvatske po ovom pitanju nije tako jednostavna".  

Ministri su također razgovarali i o prijedlogu za bolju koordinaciju sustava socijalne sigurnosti među zemljama članicama. Cilj je poboljšati razmjenu podataka o isplaćenim socijalnim naknadama.