Dnevne novosti

Twinning projekt Hrvatske i Francuske za jačanje sustava socijalne skrbi

03.03.2017 07:20 ZAGREB, 2. ožujka 2017. (Hina), Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u četvrtak su označili početak zajedničkog twinning projekta Hrvatske i Francuske pod nazivom "Institucionalno jačanje sustava socijalne skrbi radi poboljšanja ciljanja socijalnih programa i smanjenja siromaštva".
Cilj projekta vrijednog 1,1 milijun eura je poboljšati mogućnosti ciljanja programa socijalne skrbi kako bi se povećala socijalna uključenost ranjivih skupina i smanjilo siromaštvo. Svrha je jačanje institucijskih kapaciteta pružatelja socijalnih usluga za ranu identifikaciju i pravovremeno pružanje socijalnih usluga osobama i obiteljima u riziku od siromaštva, posebice djeci.

Hrvatska se nalazi među najugroženijim državama Europske unije u pogledu stope siromaštva, upozorila je državna tajnica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa dodavši kako je otprilike petina građana Hrvatske u riziku od siromaštva.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj za 2015. godinu iznosila 20 posto, dok je prosjek 28 država članica EU 17,3 posto. Skupine s najvećim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti su djece i mladi.

Postotak djece koja žive u siromaštvu u Hrvatskoj porastao je iznad nacionalnog prosjeka, te je u 2015. godini iznosio od 21 do 22 posto.Provedbom projekta želimo unaprijediti sustav socijalne skrbi, osigurati potrebnu pomoć najranjivijim članovima društva i razviti sustav koji će svakom djetetu pružiti jednaku mogućnost za rast i ostvarivanje svih svojih potencijala, rekla je Pletikosa.

'Analiza gospodarske situacije Europske komisije za Hrvatsku u sklopu zimskog paketa Europskog semestra pokazuje da je rizik od relativnog siromaštva u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka, izjavila je voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić. "Još je važnije da se pokazuje kako su socijalni transferi u Hrvatskoj manje učinkoviti u odnosu na ostale države članice. Stoga ulaganjem europskih sredstava u takve projekte potičemo poboljšanje postojećeg sustava.

Razmjena ideja i dobre prakse predstavlja još jedan pokazatelj koristi Europe koja djeluje kako bi osnažila, ali i zaštitila svoje građane", kaže Rašić.

"Socijalna uključenost srž je svakog društva", istaknuo je francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier. Hrvatska i Francuska dijele problem nezaposlenosti, posebice mladih. Otvaranje novih radnih mjesta preduvjet je za smanjenje siromaštva, ali i unaprijeđenje sustava socijalne skrbi, rekao je Meunier.