Dnevne novosti

Nakon jednotjedne stanke Sabor u srijedu o Zakonu o gradnji

01.03.2017 07:40 ZGRADA

ZAGREB, 28. veljače 2017. (Hina), Saborski zastupnici u srijedu se, nakon jednotjedne stanke, ponovno vraćaju u saborske klupe, a na dnevnom će ih redu dočekati Vladin prijedlog izmjena Zakona o gradnji.

Predloženim se izmjenama želi omogućiti pravodobni početak gradnje više kapitalnih građevina čija je izgradnja povezana s ugovorima koje je sklopila država, a kojoj će se tako omogućiti ispunjenje obveza preuzetih tim ugovorima. Izmjene bi u konačnici trebale dovesti do olakšavanja izdavanja dozvola za građenje i uporabu građevina te samo građenje, tvrde u resornom ministarstvu i uvjeravaju kako će se ublažiti i obveze vlasnika zgrada vezane uz redovite preglede sustava grijanja, hlađenja ili klimatizacije zgrade. 

Zakonom će se urediti novo razvrstavanje građevina s obzirom na zahtjevnost gradnje, i to sa sadašnjih pet na tri skupine, uredit će se i dopuštena odstupanja u građenju svih građevina, omogućuje se projektantu glavnog projekta da tim projektom, ako je potrebno, odredi obvezu izvedbenog projekta. 

Uređuje se i pitanje posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta za građenje građevine za koju se ne izdaje lokacijska dozvola. Predviđa se i izdavanja privremene uporabne dozvole za građevine od interesa za državu, ako nije formirana građevinska čestica.

Omogućuje se i evidentiranje građevina u katastru i zemljišnim knjigama bez uporabne dozvole, uz zabilježbu da ista nije priložena. Uvodi se i obveza, po službenoj dužnosti, evidentiranja građevina za koje je izdana uporabna dozvola, u katastru vodova.