Dnevne novosti

Započeo pilot projekt e-upis u zemljišne knjige

16.02.2017 07:37 ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina), Pilot projekt podnošenja prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem (e-upis) počeo je u srijedu u Osijeku i Velikoj Gorici, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.
Pilot projekt e-upis u zemljišne knjige traje 30 dana, a u njemu sudjeluju zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Osijeku i zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Velikoj Gorici te javni bilježnici i odvjetnici u tim gradovima, imenovani od strane Hrvatske javnobilježničke komore i Hrvatske odvjetničke komore. "Prijedlog za upis u zemljišne knjige podnosit će javni bilježnici i odvjetnici, a uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige želi se ubrzati postupak i olakšati građanima korištenje svih postupaka.

Uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige omogućit će se građanima da, nakon što potpišu primjerice kupoprodajni ugovor i ovjere ga kod javnog bilježnika, ugovor putem javnog bilježnika ili odvjetnika internetom proslijede na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu), umjesto dosadašnjeg načina da ugovor osobno nose u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda.

Nakon što zemljišnoknjižni odjel općinskog suda zaprimi zahtjev za upis i provede ga, zemljišnoknjižni izvadak građani mogu dobiti kod javnog bilježnika ili odvjetnika", stoji u priopćenju. Dodaju da se u pilot projektu radi na produkciji ZIS-a (Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra). Riječ je o redovnim predmetima koji će se elektronički zaprimati u zemljišnoknjižnom odjelu i imat će punu funkcionalnost.

"Kroz pilot projekt očekuje se prikupljanje eventualnih primjedbi i komentara na aplikaciju elektroničkog podnošenja prijedloga kako bi od 15. ožujka 2017. godine ovakav način upisa u zemljišne knjige mogao biti omogućen u cijeloj Republici Hrvatskoj. Funkcionalnost e-upisa u zemljišne knjige jedna je od funkcionalnosti razvijanih i financiranih kroz projekt IPA 2008 'One stop shop' od strane Europske unije, ukpne vrijednosti 553.000 eura", priopćilo je ministarstvo.