Dnevne novosti

Spornu isplatu dnevnica istražit će i Uskok

07.02.2017 07:20 ZAGREB, 6. veljače 2017. (Hina), Izvide o navodima iz nalaza Državnog ureda za reviziju o isplatama inozemnih dnevnica u vrijeme Vlade Zorana Milanovića provest će i Uskok, potvrdio je u ponedjeljak taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva.
Odgovarajući na Hinin upit Uskok je izvijestio i da će o rezultatima provedenih izvida "javnost biti pravodobno obaviještena".Dan ranije Vlada je potvrdila da je od Ureda za opće poslove (UZOP) zatražila informacije vezane uz slučaj isplate dnevnica trojici Milanovićevih savjetnika, a iz Državnog odvjetništva da se bave izvješćem Državne revizije vezano za rad Vlade u 2015. i nezakonitu isplatu dnevnica.

"Nadležno državno odvjetništvo će razmotriti nalaz Državne revizije i poduzeti zakonom propisane radnje, kao i u svim slučajevima kada je riječ o nalazima Državne revizije", kazala je ranije glasnogovornica Državnog odvjetništva.

Revizijom su otkrivene sumnjive isplate iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu - za inozemne dnevnice, u ukupnom iznosu od 307.785 kuna, a predstojnik Ureda premijera tada je bio Tomislav Saucha i prema analizi Revizije, njegovo je ime potpisano na zahtjevima za isplatu dnevnica.Saucha je za HTV u subotu kazao da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima.

Smatra da je riječ o "gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu" te je najavio da će sve prijaviti Državnome odvjetništvu (DORH).Isto je u subotu najavio i Budak, koji je bio Milanovićev posebni savjetnik za znanost, a koji tvrdi da u 2015. godini nije u svojstvu posebnog savjetnika bio niti jedan jedini dan na putu u inozemstvu.

Saucha i savjetnici bivšeg premijera u ponedjeljak iza 10,30 sati došli su dati iskaz u Državno odvjetništvo, a očekuje se da će nakon izlaska iz sjedišta tužiteljstva u Gajevoj ulici dati iskaz okupljenim novinarima.